VVD


5-9-2008

CO2-uitstoot nieuwe auto's geminimaliseerd in 2015

Nieuwe auto's hoeven niet zo snel aan de strenge Europese CO2-eisen te voldoen als gepland, vindt VVD-Europarlementariër Toine Manders. De eisen kunnen in fasen ingaan van 2012 tot 2015 en niet al in 2012. Hij kreeg bijval van zijn collega's van de Commissie Industrie, Onderzoek en Energie.

Deze commissie besliste afgelopen maandag over het voorstel voor CO2-reductie dat bijdraagt aan de afspraken om binnen de EU de CO2-uitstoot te verminderen. Hierdoor wordt innovatie door de Europese auto-industrie aangewakkerd.

Manders: "Het is beter om de industrie de tijd te geven echte CO2-neutrale auto's te maken dan ze te dwingen dit op een te korte, niet realistische termijn te laten doen. Als de nu sterke auto-industrie in Europa de klimaatdoelstellingen in 2012 niet haalt en industrieën buiten de EU wel, zal dit ten koste gaan van de innovatie, concurrentie en werkgelegenheid in Europa. Er wordt dan geen Europese auto meer verkocht. Zo zouden we met onze eigen wetgeving onze eigen economie om zeep helpen. Terwijl het doel van Europees beleid moet zijn om de ruimte te creëren voor daadwerkelijke innovatie om auto's schoner te maken in plaats van slechts een marginale vermindering van de CO2-uitstoot. Daarom hebben we 3 jaar langer de tijd nodig. Daarbij komt nog dat de grootste slag op het gebied van vermindering van CO2-uitstoot tot nu toe is gemaakt door andere oplossingen dan de vermindering van uitstoot door motoren."