D66

Kabinet moet opheldering geven over JSF-orders

5 september 2008

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold wil van het kabinet weten hoe het precies zit met de investeringen in de ontwikkelingsfase van de Joint Strike Fighter (JSF). Uit onderzoek van het KRO-programma Reporter blijkt dat de Nederlandse deelname aan het JSF-project minder orders oplevert dan door de regering aan de Tweede Kamer is voorgespiegeld.

Amerikaanse orders

Begin 2002 meldden de toenmalige ministers Jorritsma (Verkeer en Waterstaat), De Grave (Defensie) en Zalm (Financiën) aan de Kamer dat de Nederlandse luchtvaartindustrie alleen al in de ontwikkelingsfase (SDD-fase) van de JSF kon rekenen op Amerikaanse orders ter waarde van 800 miljoen euro. Volgens ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken wist Nederland echter vanaf het begin dat dat bedrag onhaalbaar was. Zij rekenden al in oktober 2003 op slechts 350 miljoen.

Brisant materiaal

D66 wil het kabinet eerst de gelegenheid geven te reageren op de hele uitzending van Reporter (van komende zondag), alvorens met een oordeel te komen. Pechtold noemde het materiaal van het radioprogramma wel "brisant".

---