Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


05 sep 2008

Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld

Het gebruik van een meldcode wordt verplicht bij vermoedens van kindermishandeling, huiselijk geweld, vrouwelijke genitale verminking en eergerelateerd geweld. Dat staat in een brief die het kabinet aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Signalen van geweld en mishandeling worden vaak over het hoofd gezien of niet herkend. Ook weten veel professionals niet goed hoe te handelen wanneer zij geconfronteerd worden met de gevolgen van geweld. Het wettelijk vastleggen van een verplichte meldcode moet de professionals meer houvast geven bij het signaleren, zo nodig melden en stoppen van geweld.

Een meldcode beschrijft hoe professionals horen te handelen bij (vermoedens van) geweld of mishandeling. De meldcode biedt houvast bij de stappen die de professional kan zetten, zoals bijvoorbeeld het voorleggen van zijn zorgen aan de ouders in geval van kindermishandeling. Of hoe hij om moet gaan met dossiervorming en het uitwisselen van gegevens. Daarnaast geeft de meldcode richtlijnen voor het vragen van advies aan en het doen van een melding bij het specifieke meldpunt.