Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


05 sep 2008

Weinig onwenselijk gedrag in de sport

De beeldvorming over onwenselijk gedrag in de sport is negatiever dan de werkelijkheid. Dat blijkt uit 'Weinig over de schreef. Een onderzoek naar onwenselijk gedrag in de breedtesport' van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Mulier Instituut (MI).

Een kwart van de Nederlanders heeft het afgelopen jaar bij het sporten te maken gehad met lichamelijk geweld, bedreigingen, jennen of discriminatie. Dat is relatief weinig, aldus het SCP.

Van alle slachtoffers kreeg twaalf procent te maken met verbaal geweld en zes procent met lichamelijk geweld. Teamsporters (29 procent) hebben vaker negatieve ervaringen op en rond het sportveld dan individuele sporters (19 procent). Van alle teamsporten doen voetballers met 43 procent de meeste vervelende ervaringen op. Binnen een vereniging komen sowieso meer incidenten voor dan in commerciële sportcentra.

Bij de keuze voor een sport speelt de beeldvorming over agressie een grote rol: zo kiest ruim de helft van de bevolking niet voor een sport waarin zich te veel geweldsincidenten zouden voordoen.