Royal Friesland Foods


5 september 2008

Friesland Foods krijgt GRAS-status voor prebiotisch ingrediënt Vivinal GOS

Friesland Foods Domo heeft van de Food and Drug Administration in de Verenigde Staten de GRAS-status (`Generally Recognized As Safe' - algemeen erkend als veilig) voor het prebiotische ingrediënt Vivinal GOS ontvangen. Als gevolg hiervan kan Vivinal GOS nu ook in de Verenigde Staten worden gebruikt als ingrediënt in kindervoeding en in een uitgebreide reeks voedingscategorieën.

Friesland Foods Domo heeft voor Vivinal GOS de GRAS-status toegekend gekregen van een panel bestaande uit personen die zijn geselecteerd op hun wetenschappelijke kennis en ervaring. Dit panel heeft de gegevens en informatie geëvalueerd welke de basis vormen voor de GRAS-vaststelling van Friesland Foods Domo. Managing director Roelof Joosten: "Het schriftelijke antwoord van de Food and Drug Administration dat ze het door ons ingediende bewijs over de veiligheid heeft beoordeeld en geen vragen heeft omtrent de GRAS-status voor Vivinal GOS, is een belangrijke erkenning voor het professionalisme van Friesland Foods Domo waar het gaat om veilige ingrediënten. Dat is ook de reden dat Friesland Foods Domo door voedingsbedrijven over de hele wereld wordt gezien als een hoogwaardige ingrediënten specialist."

Vivinal GOS
Vivinal GOS is een prebiotisch ingrediënt rijk aan galacto-oligosachariden. Vivinal GOS heeft vele gunstige effecten op de gezondheid - het stimuleert de groei van bifidobacteriën welke gezondheidsbevorderende effecten hebben, en daardoor ondersteunt het de natuurlijke weerstand. Daarnaast verbetert Vivinal GOS de calciumopname en is tevens een bron van vezels. Het wordt algemeen beschouwd als veilig voor het bedoelde gebruik als ingrediënt in kindervoeding en in de voedingscategorieën zuivel, dranken, repen en fruitpreparaten.

`Op grond van de gezondheidsbevorderende eigenschappen is het een perfect ingrediënt in producten voor specifieke doelgroepen zoals kinderen, die extra baat hebben bij Vivinal GOS', aldus Roelof Joosten. Vivinal GOS is verkrijgbaar als siroop en in poedervorm. Omdat het zeer stabiel is onder lage pH-condities en hoge temperaturen, kan het onder vele verschillende
verwerkingsomstandigheden worden gebruikt.

Friesland Foods Domo ontwikkelt, produceert en verkoopt hoogwaardige ingrediënten op basis van wei en melk. Deze ingrediënten worden geleverd aan (kinder)voedings- en farmaceutische bedrijven over de hele wereld. Friesland Foods Domo heeft productielocaties in Bedum, Beilen, Borculo, Dronrijp en Workum in Nederland, verkoopkantoren in Zwolle, Maleisië, de VS en Groot-Brittannië en een wereldwijd netwerk van vertegenwoordigers en distributeurs. Friesland Foods Domo is een werkmaatschappij van Royal Friesland Foods.