Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

antwoorden op
Kamervragen over het kappen van iepen
05 september 2008 - kamerstuk

Directie Natuur

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum


11 juli 2008
2070825130 DN. 2008/2428 5 september 2008

onderwerp bijlagen

Kamervragen over het kappen van iepen

Geachte Voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Mastwijk over een artikel in het Dagblad van het Noorden van 9 juli 2008 over het kappen van iepen.


1
Kent u het artikel `Conflict met Staatsbosbeheer (SBB) om iepen'?

Ja.


2, 3 en 4
Is het waar dat SBB niet of onvoldoende zorgt voor het opsporen en kappen van zieke iepen op de eigen terreinen?

Is het waar dat door het niet kappen van zieke iepen gevaar ontstaat voor besmetting van gezonde iepen die bijvoorbeeld in eigendom en beheer zijn van andere instanties zoals lagere overheden die wél zorgdragen voor opsporing en kap van zieke exemplaren?

Hoe waardeert u de frustratie van de Stichting Iepenwacht die zegt dat haar inspanningen weinig zinvol zijn zolang SBB weinig of niets doet aan kap van zieke iepen op de eigen terreinen?

Staatsbosbeheer is belast met de taak om haar objecten duurzaam in stand te houden, of te ontwikkelen. Binnen bosverband wordt de iepenziekte niet als een ernstige bedreiging gezien voor de taakuitvoering van Staatsbosbeheer. Het opsporen van de iepenziekte is

een erg beheerintensieve en kostenintensieve maatregel, waarbij men zich voortdurend moet afvragen of de kosten opwegen tegen de baten. Om die reden vindt er in de bossen dan ook geen systematische controle op iepenziekte plaats.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 5 september 2008 DN. 2008/2428 2

Daar waar het zeer waardevolle cultuurhistorische of landschappelijke iepenbeplantingen betreft óf waar iepen in bosverband grenzen aan waardevolle iepenbeplantingen die gevaar dreigen te lopen, ligt dit anders. Gezonde iepen lopen inderdaad risico op besmet- ting als zieke exemplaren niet worden gekapt.
Als in deze gevallen de iepenziekte wordt geconstateerd, komt Staatsbosbeheer direct in actie en worden de zieke exemplaren gekapt. Deze afweging wordt overigens altijd lokaal gemaakt. Deze lijn is in overeenstemming met het praktijkadvies van het Bosschap.

De Stichting Iepenwacht wil graag dat Staatsbosbeheer meedoet aan het intensieve opsporingsysteem. Dit komt de effectiviteit van het systeem van de Stichting Iepenwacht ten goede, maar gezien de hoge beheerintensiteit heeft Staatsbosbeheer ervoor gekozen hierin niet te participeren. Overigens zal Staatsbosbeheer hierover opnieuw in gesprek gaan met de Stichting Iepenwacht.

5
Is het niet zo dat SBB, sinds de organisatie ZBO is geworden, geacht wordt met aanwen- ding van de subsidie van LNV én zelf te verwerven middelen, zoals opbrengst uit houtkap, alle taken als natuurbeheerder, zoals daar zijn het opsporen en tegengaan van ziekten en plagen, zodanig uit te voeren dat andere beheerders, waaronder met name lagere overheden, daarvan geen last ondervinden?

Staatsbosbeheer is belast met de taak om haar objecten duurzaam in stand te houden, of te ontwikkelen. Binnen dit kader is bijvoorbeeld het opsporen en bestrijden van ziekten en plagen niet a priori een onderdeel van het beheer. Binnen de kaders van bestaande wet- en regelgeving kan Staatsbosbeheer zelf de afweging maken of de baten opwegen tegen de benodigde (beheer)investering bij het opsporen en tegengaan van ziekten en plagen. Uiteraard mag van Staatsbosbeheer worden verwacht dat zij zich hierin opstelt als een goede buur.

6
Bent u eventueel bereid SBB terzake een aanwijzing te geven?

Nee, een aanwijziging is een middel dat ik kan gebruiken als er sprake is van ernstige verwaarlozing van de taken door Staatsbosbeheer. Daar is naar mijn mening geen sprake van.

7
Hoe oordeelt u in het algemeen over de plicht van beheerders van natuurgebieden en andere terreinen om ziekten en plagen (zoals bijvoorbeeld iepenziekte en bacterievuur) afdoende te bestrijden? Is voor handhaving afdoende wet- en regelgeving beschikbaar?

Terreinbeheerders hebben een eigen verantwoordelijkheid in het afdoende bestrijden van ziekten en plagen. De afweging of er wordt overgegaan tot bestrijding dient lokaal gemaakt te worden.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 5 september 2008 DN. 2008/2428 3

Voor deze lokale afwegingen zijn voldoende instrumenten beschikbaar. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld ter bestrijding van de iepenziekte een regeling hierover opnemen in de Algemene Plaatselijke Verordening. Hier moeten beheerders van natuur- en andere gebieden uiteraard in overeenstemming mee handelen. Ik zie geen reden om deze verantwoordelijkheid weer op rijksniveau te beleggen.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --