Gemeente Den Helder

College Den Helder stelt Uitwerkingsplan Stadshart vast op: 2008-09-05

Het college van burgemeester en wethouders van Den Helder is akkoord met het Uitwerkingsplan Stadshart. Het plan bevat concrete voorstellen om het centrumgebied de komende jaren ingrijpend te vernieuwen, zodat Den Helder zich kan ontwikkelen tot één van Nederlands fraaiste maritieme steden. In het plan wordt aangegeven wat er gaat gebeuren, hoe dat gebeurt, waar en wanneer.

Het Uitwerkingsplan Stadshart bevat de ingrediënten om Den Helder weer op de kaart van Nederland te zetten, de huidige bewoners en bedrijven blijvend aan de stad te binden en nieuwe bewoners en bedrijven aan te trekken. Dit zal het draagvlak voor voorzieningen in de stad vergroten en de economie van Den Helder versterken. Belangrijk element vormen de voorstellen voor Willemsoord, de voormalige Rijkswerf. De historische toplocatie wordt een integraal onderdeel van het centrumgebied van de stad. Daarnaast bevat het plan onder meer voorstellen voor het verbeteren van de inrichting van bestaande woon- en winkelstraten, de aanleg van een stadspark en woningbouw op verschillende locaties.

Speerpunten

Samengevat zet het Uitwerkingsplan in op het realiseren van de volgende speerpunten:

- de bouw van een nieuw stadhuis op de plek van het postkantoor;
- het verplaatsen van de schouwburg naar Willemsoord;
- de aanleg van het nieuwe stadspark, inclusief een heringericht Julianaplein;

- het concentreren en versterken van het winkelgebied;
- het gefaseerd aanbieden van diverse woonmilieus;
- verbeteren van de woonomgeving in het stadshart, met name de openbare ruimte;

- het herpositioneren van de horeca en maatschappelijke voorzieningen;


- de menging van functies in het havenfront van Willemsoord.

Inspraak

Voor de zomer is het concept-Uitwerkingsplan ter inzage gelegd. Dit heeft in totaal 42 reacties opgeleverd. De inspraakreacties hebben geleid tot een aantal aanpassingen van het Uitwerkingsplan Stadshart. De belangrijkste betreft de nachthoreca. In plaats van situering aan het Julianaplein, wordt nu voorgesteld deze op Willemsoord-Zuid te vestigen.

Om de financiële risico
's in de uitvoeringsfase te verminderen is verder de realisatie van de woonlocaties Willemsoord Noord en de Dijkbuurt achter in de tijd . De verwachting is dat de realisatie van de overige speerpunten van het plan de marktpotentie van deze twee woonlocaties dermate heeft verhoogd, dat er geen aanvullende financiële middelen nodig zijn om deze te realiseren. Het aanvullende geluidsonderzoek voor het bouwen van woningen op Willemsoord wijst uit dat deze de verdere economische ontwikkeling van de haven niet in de weg staat.

Investeringen

De ontwikkelingsperiode om alle voorstellen te realiseren, variërend van de verplaatsing van de schouwburg naar Willemsoord tot de realisatie van een groot stadspark en ruim duizend nieuwe woningen, bedraagt in totaal vijftien jaar. De kosten die hiermee gemoeid zijn, bedragen op korte termijn meer dan de opbrengsten. Vooralsnog laat de planexploitatie een totaaltekort zien van EUR 64,1 miljoen. De raad heeft inmiddels besloten om vanuit de gemeente jaarlijks EUR 2,5 miljoen beschikbaar te stellen voor de vernieuwing van het Stadshart. Om in het resterende tekort te voorzien, hebben de gemeente, provincie Noord-Holland en de ministeries van VROM en Defensie afgesproken zich in te spannen om hiervoor de benodigde middelen op tafel te krijgen.

Vervolg

Het Uitwerkingsplan Stadshart wordt op 17 september behandeld in de commissie Stadsontwikkeling en Beheer. Vaststelling door de gemeenteraad volgt op 30 september. Vervolgens wordt het Uitwerkingsplan verwerkt in het Bestemmingsplan Stadshart.

Intussen wordt hard doorgewerkt aan de realisatie van de eerste projecten. Zo start Maritieme Stad in januari met de bouw van nieuwe, aantrekkelijke woningen op het Molenplein, een eerste stap om Den Helder te ontwikkelen tot een bruisende maritieme stad.

Opstellers

Het Uitwerkingsplan Stadshart is opgesteld onder verantwoordelijkheid van de Stuurgroep Stedelijke Vernieuwing, waarin de gemeente Den Helder, de provincie Noord-Holland en de ministeries van VROM en Defensie samenwerken. Zeestad CV/BV is de werkorganisatie van de Stuurgroep. Het plan is gemaakt door stedebouwkundigbureau West 8 en mede opgesteld door Willemsoord BV en Maritieme Stad, het pas opgerichte samenwerkingsverband van Proper-Stok Groep, Synchroon (ontstaan door het samengaan van Hopman Interheem Groep en Johan Matser Projectontwikkeling) en Woningstichting Den Helder.