Persberichten Eemland zuid, 11.45 uur

Utrecht, 05-09-2008

Brandonderzoek (zie persbericht Eemland zuid dd. 17 augustus)

AMERSFOORT Op de Everard Meijsterweg is in de vroege ochtend van 5 september een bedrijfspand uitgebrand. Rond 05.15 uur kreeg de politie de melding dat er sprake was van een uitslaande brand. De omgeving werd direct afgezet en enkele omwonenden werden uit voorzorg hun woningen gehaald. De brandweer kon door de forse uitslaande brand niet voorkomen dat het pand uitbrandde. Omliggende woningen bleven gespaard. Omdat op 16 augustus 2008 een poging werd gedaan het pand in brand te steken sluit de politie niet uit dat de brand van afgelopen nacht is ontstaan door brandstichting. Vandaag verricht de politie sporenonderzoek op de brandlocatie.

Na een melding van een verdachte situatie kort na middernacht - op 16 augustus rond 01.15 uur - werd een 21-jarige man uit Almere in de omgeving van het bedrijfspand aan de Everard Meijsterweg aangetroffen. Hij stond in de omgeving met een jerrycan en bij het zien van de agenten, ging hij er vandoor. Hij werd kort daarop aangehouden. Uit onderzoek bleek dat de muren en ramen van het pand overgegoten waren met benzine. De man wordt verdacht van poging tot brandstichting en zit op dit moment nog vast in verband met het onderzoek.

Diezelfde dag, op 16 augustus omstreeks 22.30 uur, werden agenten zaterdagavond wederom naar de Everard Meijsterweg gezonden in verband met een brand in hetzelfde bedrijf. Ter plekke zagen agenten dat de vlammen inmiddels al uit de schoorsteen van het pand kwamen. De brandweer bluste de brand. Uit onderzoek is inmiddels vastgesteld dat er sprake was van brandstichting.

De politie zet het onderzoek voort naar de brandstichtingen van 16 augustus. De brand van afgelopen nacht wordt betrokken bij dit onderzoek.

Oproep getuigen; Verdachte diverse mishandelingen vermoedelijk nog actief (zie persberichten Eemland zuid op 6, 30 juni en 2 juli.)

AMERSFOORT De politie vermoedt dat de in juni aangehouden verdachte in Baarn toch niet de geweldpleger is die diverse fietsende vrouwen op diverse locaties in Amersfoort noord zonder aanleiding sloeg in de periode medio februari tot begin juni. Begin juli berichtte de politie dat zij een 39-jarige Amersfoorter hiervan verdacht. Hij werd in juni in Baarn aangehouden voor een mishandeling van een 65-jarige vrouw en zit hiervoor nog vast. Op basis van aanvullend onderzoek voor de eerder gepleegde mishandelingen in Amersfoort en een recente aangifte vermoedt de politie dat het toch om een andere verdachte gaat.

Op woensdag 20 augustus omstreeks 18.45 uur werd een 38-jarige Amersfoortse het slachtoffer van de onbekende geweldpleger. Zij fietste ter hoogte van het Klarinetpad op de ventweg van de naastgelegen Albert Schweizersingel toen een man haar tegemoet fietste. Plotseling stuurde hij naar het midden van de weg en bij de vrouw aangekomen, sloeg hij haar op haar arm. Zij liep hierdoor letsel op aan haar arm en deed later aangifte. Op basis van haar verklaringen lijkt het om dezelfde dader te gaan als de eerdere mishandelingen.

Signalement geweldpleger:

Een man tussen de 35 en 50 jaar, met licht getinte huidskleur, Aziatisch, spreekt Nederlands, zwart/kort haar, tenger postuur, tussen de 1.60 en 1.75 m. lang, onverzorgd qua uiterlijk en kleding, meestal gekleed in donkere kleding, draagt soms een zonnebril met grote glazen en rijdt op een donkerkleurige (oude) fiets.

Na aanleiding van eerdere berichtgeving in de media hebben zich al enkele getuigen en aangevers gemeld. In totaal heeft de politie inmiddels van 13 personen met name vrouwen - aangiften en getuigenverklaringen opgenomen. De werkwijze van de geweldpleger is meestal hetzelfde, hij komt zijn slachtoffers tegemoet fietsen en slaat of duwt hen plotseling. Soms ontstaat er een woordenwisseling. Deze feiten vonden allemaal plaats op fietspaden in Amersfoort noord met name Schothorst, Schothorsterpark, Kattenbroek, Zielhorst. De tijdstippen van deze gebeurtenissen lopen zeer uiteen.

De politie zoekt getuigen van de mishandeling op 20 augustus, maar ook getuigen en/of mogelijke slachtoffers van de geweldpleger, die zich nog niet bij de politie hebben gemeld. Hiervoor kan contact worden opgenomen met de politie via tel. 0900-8844. Bij het heterdaad betrappen van de geweldpleger is het verstandig direct 112 te bellen.

Winkeldievegge
AMERSFOORT - Donderdagavond 4 september is een veelpleegster aangehouden voor winkeldiefstal. Omstreeks 19.55 uur betrapte personeel van een winkel aan de Utrechtsestraat de vrouw toen ze een jas stal. Ze werd aangehouden en overgedragen aan de politie. Die sloot de 39-jarige vrouw uit Apeldoorn in. Ze bleek nog een gevangenisstraf van 21 dagen open te hebben staan.

Winkeldiefje

AMERSFOORT Donderdag 4 september heeft winkelpersoneel van een winkel aan het Emiclaerhof een 14-jarige jongen aangehouden omdat hij een blikje frisdrank stal. De jongen werd omstreeks 15.45 uur betrapt, aangehouden en vervolgens door de politie in de supermarkt opgehaald en meegenomen naar het politiebureau. Daar zijn zijn ouders in kennis gesteld. In overleg met hen zal een passende straf worden gegeven.

Speelgoedwapen leidt tot aanhoudingen

AMERSFOORT De politie heeft donderdag drie mannen aangehouden omdat gezien was dat zij een wapen in een auto hadden. Om 14.35 uur kreeg de politie de melding van een getuige die gezien had dat een man in een auto die op de Hogeweg reed, met een wapen had zitten spelen. Op een parkeerterrein troffen agenten het bewuste voertuig aan. Agenten zagen twee mannen in de auto zitten. De agenten namen hun vuurwapen ter hand en praatten de mannen uit de auto. Ze werden in de boeien geslagen. Een derde persoon die ook in de auto had gezeten, haalde een boodschap uit een winkel, kwam terug en werd eveneens aangehouden. Onderzoek leverde een revolver in de auto op. Het was echter een neppistool en bleek van dichtbij ook niet echt te lijken. De mannen uit Amersfoort, van 32, 28 en 24 jaar oud, zijn na verhoor allemaal weer in vrijheid gesteld.

Verdachte woninginbraak aangehouden

AMERSFOORT / SOEST - Een verdachte van een woninginbraak is tegen de lamp gelopen omdat hij na zijn daad bij een aanrijding in Soest betrokken raakte.

Vrijdag 5 september werd een bewoner in Soest omstreeks 05.25 uur wakker van een harde klap. Hij nam poolshoogte en zag in de voortuin van een woning aan de Stationsweg een auto staan. Hij zag dat twee mannen de auto probeerden terug te duwen de weg op. Toen dit niet lukte, haalde één van hen een televisie uit de auto. De mannen liepen vervolgens weg richting de Gouden Ploeg. De politie werd ingeschakeld en agenten troffen één van de verdachten in de omgeving aan. De man, een 31-jarige inwoner van Amersfoort, is aangehouden. De tv en de auto bleken eerder die nacht uit en bij een woning aan de Vlasakkerweg in Amersfoort te zijn gestolen. Het onderzoek wordt voortgezet.