ABVAKABO FNV

Onderhandelingen cao Welzijn vastgelopen

De onderhandelingen, die ABVAKABO FNV voert over vernieuwing van de cao Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening, zijn op 3 september laat in de avond gestrand. Het gaat hierbij om opgeschorte onderhandelingen over de cao, die vanaf 1 mei 2008 zou moeten ingaan.

Met de werkgevers, georganiseerd in de MO Groep, was een voorschot op de definitieve onderhandelingen afgesproken van 2,5% loonsverhoging per 1 mei 2008 en een eenmalige uitkering van 200 euro in juni 2008. Dit voorschot was in de ogen van werkgevers én bonden laag om iedereen duidelijk te maken dat er meer in het vat zat. De onderhandelingen over ingrijpende veranderingen in de structuur en de redactie van de cao vereisten meer tijd en zorgvuldigheid. Na vele ronden van technisch, informeel en formeel overleg was het de bedoeling om op 3 september tot overeenstemming te komen en een onderhandelingsresultaat ter goedkeuring aan de leden voor te leggen.

Wat lag er op tafel?

De bonden hebben met de werkgevers die avond overeenstemming bereikt over een groot aantal onderwerpen, waaronder de vernieuwing van de tekst van de cao en de mogelijkheid om per onderneming in overleg met de bonden positief van de centrale cao te mogen afwijken. Ook was een nieuw akkoord bereikt over het vervangen van het wachtgeld door nieuwe en goede afspraken over het bevorderen van werk- en inkomenszekerheid van werknemers in deze branche, inclusief de al in 2007 afgesproken garantieregelingen.

Naast een groot aantal afspraken over bijvoorbeeld verhoging van kostenvergoeding en een modelregeling voor thuiswerken, lag er een eindbod van de werkgevers op tafel voor verbetering van de inkomens van de werknemers voor een cao met een looptijd van 1 mei 2008 tot 1 mei 2010. Dit eindbod vonden wij aantrekkelijk genoeg om als onderhandelingsresultaat aan onze achterban voor te leggen. Het zou een structurele inkomensverbetering betekenen van 10,6 % in stappen, waarvan de laatste stap eind 2010 zou leiden tot de toekenning van een dertiende maand. Daarnaast zou er ook in 2009 een eenmalige uitkering van 200 euro worden toegekend.

Waar ging het mis?

In het eindbod van de werkgevers zat echter ook het voorstel om de aanspraken op arbeidsduurverkorting voor werknemers van 55 jaar en ouder af te schaffen. Zij bleken niet bereid af te spreken dat de huidige werknemers van 55 jaar en ouder hun aanspraken op arbeidsduurverkorting mochten houden. Laat staan dat ze bereid waren groepen werknemers, die uitzicht hadden op dit verlof, een overgangsregeling aan te bieden voor dit gemis van een belangrijke arbeidsvoorwaarde die bedoeld is om werknemers gezond tot hun 65e te laten werken.
Deze weigering is voor de bonden een ongekende breuk in de arbeidsverhoudingen. Daarbij is het namelijk gebruik om het afschaffen van dit soort aanspraken niet te laten gelden voor mensen, die er al gebruik van maken en een afbouwregeling af te spreken voor degenen, die de in het vooruitzicht gestelde aanspraak door de neus geboord zien.

Wat nu?

ABVAKABO FNV heeft voor 11 september de kaderleden van de Landelijke Advies Commissie (LAC) Welzijn bij elkaar geroepen om ons te beraden op de ontstane situatie. De werkgevers van de MO Groep overleggen op 16 september. Partijen hebben afgesproken na 16 september contact te zoeken om te bezien of er een eind aan de impasse gemaakt kan worden. Na 11 september hoort u van ons wat uw vertegenwoordigers in de LAC ons adviseren en wij houden u op de hoogte van het vervolg op deze hink-stap-sprong-onderhandelingen.