Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Ruimte op het dak

5 september 2008

Wie op een dak in De Baarsjes een extra kamer aan een woning wil toevoegen, doet er verstandig aan eerst bij het stadsdeel te rade te gaan. Dat kan achteraf narigheid en kosten voorkomen.

Optoppen

Op initiatief van de raad liep de afgelopen maanden een discussie over het al dan niet kunnen toevoegen van een bovenverdieping op woonpanden. Dat `optoppen' van de bovenwoningen bleek in De Baarsjes niet mogelijk.

Dakuitbouw

Een andere manier om extra woonruimte te winnen is het maken van een dakuitbouw. Daar is een bouwvergunning voor nodig. Het stadsdeel raadt potentiële bouwers aan al voor het aanvragen van een vergunning te rade te gaan bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht. Daar kan een advies op maat verkregen worden wat de aanvrager wel en niet kan en mag bouwen op zijn dak. Belangrijk is bijvoorbeeld dat de uitbouw vanaf de straat niet te zien is. Als de bouwtekening vervolgens op grond van het advies gemaakt wordt, bespaart de aanvrager tijd en geld.

Portefeuillehouder Ab Cherribi: `We hebben advies ingewonnen bij de collega's van monumentenzorg en de welstand. Die raden ons aan om het vooral in de voorzorg te zoeken als we wildgroei in dakuitbouwen tegen willen gaan. Bewoners en eigenaren vooraf goed informeren over wat er kan is het devies.'

De raadscommissie Wonen bespreekt op 16 september een memo over de (on)mogelijkheden van dakuitbouwen in De Baarsjes waarin de aanbevelingen van Bureau Monumenten en Archeologie en de Commissie voor Welstand en Monumenten.