Gemeente Hoorn


Westfries Museum wil uitgroeien tot hét cultuurhistorisch museum voor West-Friesland

5 september 2008 - Het Westfries Museum wil de komende jaren uitgroeien tot hét cultuurhistorisch museum voor de regio. Meer dan het stadsmuseum van Hoorn moet het museum een plek worden waar de geschiedenis van heel West-Friesland wordt verteld en getoond. Het museum wil boeiende verbindingen leggen tussen de West-Friese geschiedenis en actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Door aan te sluiten bij de huidige belevingswereld moet de museumcollectie hernieuwde betekenis krijgen. Deze keuzes staan verwoord in de strategische visie Glans van het Westfries Museum. De raadscommissie bespreekt de visie 16 september.

De keuze houdt in dat de huidige vaste presentatie gericht op de geschiedenis van Hoorn de komende jaren wordt gewijzigd. Er komen twee hoofdthemas: de gouden eeuwen van de steden in West-Friesland (de zestiende en zeventiende eeuw) en de gouden eeuw van het West-Friese platteland in de negentiende eeuw. Hierdoor krijgt zowel de geschiedenis van het oostelijk als westelijk deel van de regio de aandacht die het verdient. Om dit te kunnen realiseren voert het museum onder andere gesprekken met de gemeente Enkhuizen over de toekomst van de Enkhuizer stadscollectie.

De keuze voor een West-Fries profiel betekent ook dat het museum de komende jaren meer tentoonstellingen organiseert die een relatie hebben met de rijke geschiedenis van West-Friesland. Een voorbeeld daarvan is een grote tentoonstelling over de traditie van de Mariaverering in West-Friesland. Deze is vanaf 5 oktober in het museum te zien. De tentoonstelling legt een verbinding tussen de vele prachtige voorwerpen in het museum, zoals de vorig jaar aangekochte Maria van Hoorn, en de wederopleving van de Mariadevotie in West-Friesland. De tentoonstelling wordt ook toegankelijk gemaakt voor de ongeveer zesduizend Polen die in de regio werken.

Het Westfries Museum richt zich in eerste instantie op de West-Friese bevolking, waarbij extra energie gestoken wordt in het bereiken van het onderwijs. Het museum is ervan overtuigd dat het gekozen profiel ook een grote aantrekkingskracht uitoefent op de binnen- en buitenlandse cultuurtoerist die meer wil weten over de rijke geschiedenis van de regio.

De huidige huisvesting in het monumentale Statencollege aan de Roode Steen draagt sterk bij aan wat het museum uniek maakt. Collectie en gebouw vormen bovendien een mooie eenheid. Wel moet er komende jaren in het gebouw geïnvesteerd worden. Het museum wil onder meer het interieur een chiquere uitstraling geven. Daarnaast zoekt het museum een oplossing voor de te krappe depots en de gebrekkige toegankelijkheid van het gebouw voor bezoekers die slecht ter been zijn. Om deze problemen op te lossen wil het museum onderzoek laten doen naar de mogelijkheden van een museale bestemming voor het pand Roode Steen 15.

Het Westfries Museum is onderdeel van de gemeentelijke organisatie. De professionalisering van de museumorganisatie en de optimalisering van de bedrijfsvoering zijn belangrijke voorwaarden voor een verzelfstandiging van het museum. Het museum werkt toe naar een verzelfstandiging in 2012