Gemeente Lelystad

Onafhankelijke analyse financiën IJsselmeerziekenhuizen

Tijdens bestuurlijk overleg op maandag 1 september 2008 hebben de Provincie Flevoland, de gemeente Noordoostpolder en de gemeente Lelystad bij de Raad van Bestuur van de IJsselmeerziekenhuizen aangedrongen op een onafhankelijke analyse van de (financiële) situatie van het ziekenhuis en een beoordeling van het voorgestelde plan van aanpak.

Onafhankelijke analyse

De Raad van Toezicht van de IJsselmeerziekenhuizen deelt de behoefte aan een onafhankelijke analyse. Daarom zal op korte termijn in gezamenlijk overleg tussen de vier bovengenoemde partijen een opdracht geformuleerd worden en een partij worden geselecteerd die deze onafhankelijke analyse gaat uitvoeren. De analyse wordt betaald door de overheden.

Maatregelen

Onlangs maakten de IJsselmeerziekenhuizen bekend dat als het ziekenhuis doorgaat op de ingeslagen weg, het jaar 2008 wordt afgesloten met een fors verlies. Om van de IJsselmeerziekenhuizen weer een financieel gezonde organisatie te maken moeten er maatregelen getroffen worden. Daarvoor is een plan van aanpak opgesteld door de Raad van Bestuur van het ziekenhuis.

Gezamenlijk belang

De analyse moet binnen enkele weken zijn afgerond. Het besluit voor de onafhankelijke analyse is genomen vanuit het gezamenlijke belang voor de kwaliteit en continuïteit van zorg zoals die door de IJsselmeerziekenhuizen geboden wordt in Emmeloord en Lelystad. Voor de gemeenten Lelystad en Noordoostpolder speelt tevens een financieel belang. Zij hebben namelijk bepaalde leningen verstrekt aan het ziekenhuis.

---