Gemeente Oldenzaal


Bergbezinkbassin

Ter hoogte van de Schipleidelaan legt de gemeente Oldenzaal een ondergrondse berging aan, een zogenaamd bergbezinkbassin. Dit bassin vangt rioolwater op bij hevige regenval. Hierdoor voorkomt de gemeente dat ongezuiverd rioolwater op de Gammelkerbeek wordt geloost. Deze bijdrage aan de verbetering van de oppervlaktewaterkwaliteit is een wettelijke verplichting. De aanleg van het bergbezinkbassin is opgenomen in het gemeentelijk rioleringsplan. Dit plan heeft de gemeenteraad in oktober 2006 vastgesteld.

Locatie

Het bassin is ruim 2.000 m3 groot en komt globaal tussen het Henny Kuiperviaduct en het IZA gebouw te liggen.

Werking bergbezinkbassin

In de huidige situatie stroomt het rioolstelsel tijdens hevige regenval vol. Het overtollige water komt dan via een zogeheten 'overstort' in de Gammelkerbeek terecht. In de huidige situatie betekent dit dat het regenwater zich mengt met vervuild rioolwater en dat deze mengeling in de Gammelkerbeek wordt geloosd. De komst van het bergbezinkbassin zorgt ervoor dat dit vervuilde water achter de overstort opgevangen wordt, zodat het niet in de beek terecht komt. Als het rioolstelsel na hevige regenval weer genoeg capaciteit heeft, wordt het vervuilde water uit het bassin teruggepompt in het rioolstelsel. Mocht er zoveel regen vallen dat ook de capaciteit van het bassin niet voldoende is en er alsnog water uit het riool de Gammelkerbeek terecht komt, dan is dit water niet zo erg vervuild. Dit komt omdat de vervuilende substanties in het water in het bergbezinkbassin de gelegenheid hebben gehad om te bezinken.

Vervolgwerkzaamheden

Eind augustus 2008 start de aannemingsbedrijf Eggengoor met de aanleg van het bergbezinkbassin. De verwachting is dat het eind van 2008 het bassin in werking treedt. Begin 2009 legt de aannemer een aantal leidingen onder de Schipleidelaan aan voor de verbinding met de "groene berging". Halverwege 2009 start Eggengoor met de aanleg van de "groene berging". Deze groene berging vormt een extra buffer tussen het bergbezinkbassin en de Gammelkerbeek. Vervuild water dat niet in het bassin geborgen kan worden, zal in dit verdiepte grasveld worden opgevangen. Zodra de omstandigheden dat toelaten wordt het weer in het rioolstelsel gepompt. Deze groene berging wordt aangelegd in het grasveld tussen de Provinciale Rondweg, de Schipleidelaan en de oprit naar de Provinciale Rondweg.

Verkeershinder

Tijdens de aanleg van de leidingen tussen het bassin en de "groene berging" vindt op de Schipleidelaan verkeershinder plaats. De straat wordt niet afgesloten maar het verkeer zal ter plaatse worden omgeleid.
digitaal loket Stadsvisie 2025 Stadsvisie 2025

Snel naar

Verkeer en Vervoer

Digitaal klantdossier

Internetpanel

WMO

Inburgering

Begroting 2008

Park-line

gemeentegids 2008

Digitaal loket

De KOM

Gemeenteraad

Risicokaart Overijssel