Ministerie van Buitenlandse Zaken

Uitkomst top over effectiviteit van ontwikkelingshulp in Accra

05 sep 2008 | "In Accra hebben donorlanden afgesproken dat er een einde wordt gemaakt aan de versnippering van de hulp". Dat is de belangrijkste uitkomst van het `High Level Forum on Aid Effectiveness' volgens minister Koenders.

Hij ziet er een belangrijke stap in om de effectiviteit van de hulp te vergroten. "Donoren hebben zich verplicht de helft van alle hulp voortaan rechtstreeks te geven aan regeringen van ontwikkelingslanden en niet langer aan afzonderlijke projecten. Bovendien zullen donoren eerder van tevoren aangeven op welk bedrag ontwikkelingslanden kunnen rekenen, zodat er een sluitende begroting kan worden opgesteld", aldus Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

Donoren hebben daarnaast afgesproken volgens Koenders dat hulp beter op elkaar afgestemd wordt. Ze gaan onderling taken verdelen, wat tot minder overleg en bureaucratie leidt. Dat betekent concreet dat een land als Vietnam niet langer drie buitenlandse missies per dag zal ontvangen en die tijd kan besteden aan de uitvoering van ontwikkelingsprogramma's.

"Ontwikkelingslanden hebben zich op hun beurt verplicht om precies aan te geven hoe de hulp is uitgegeven en welke resultaten er zijn geboekt op bijvoorbeeld het gebied van verbetering van onderwijs en gezondsheidszorg. Daarnaast is overeengekomen dat er meer geïnvesteerd wordt in de ontwikkeling van de economie door betere samenwerking met het bedrijfsleven. De overheden zullen bovendien meer werk maken van corruptiebestrijding," aldus Koenders.

Volgens Koenders is de verklaring van Accra de uitkomst van harde onderhandelingen tussen EU-lidstaten, die zestig procent van de ontwikkelingshulp wereldwijd geven, en Japan en de Verenigde Staten. Nederland, dat wereldwijd hoog aangeschreven staat vanwege de kwaliteit van de ontwikkelingshulp, heeft samen met het Verenigd Koninkrijk een belangrijke rol gespeeld in het openbreken van de onderhandelingen. China was als waarnemer aanwezig bij de conferentie, maar heeft toegezegd zich aan de nieuwe afspraken tussen donoren en ontwikkelingslanden te zullen houden.

Op de bijeenkomst is ook afgesproken meer aandacht te besteden aan fragiele staten, ondanks het risico dat er minder garanties zijn dat ontwikkelingsgeld goed wordt besteed. Koenders begint morgen aan een tweedaags bezoek aan Liberia, waar hij deelneemt aan een conferentie over de wederopbouw van het land, dat jarenlang verscheurd is geweest door een burgeroorlog.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Gerelateerde dossiers

* Effectiviteit en kwaliteit hulp

Website van het High-Level Forum on Aid Effectiveness in Accra, Ghana