Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Positieve veranderingen in bouwsector, maar NMa blijft alert

05-09-2008

De aanpak van de bouwfraude heeft geleid tot een andere manier van werken in de bouwsector als geheel. Toch zijn er aanwijzingen dat prijsafspraken nog niet geheel tot het verleden behoren. Dit komt als beeld uit een opinieonderzoek dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft laten uitvoeren onder ruim 500 respondenten die actief zijn in de bouwwereld. Doel van het onderzoek was om na te gaan wat er volgens de bouwbedrijven, de opdrachtgevers en andere betrokkenen is veranderd in de sector in de jaren na 2004 waarin door de NMa ruim 1400 bedrijven uit de sector zijn beboet.

Het rapport geeft aan dat het kartelverbod op meer draagvlak kan rekenen in de bouwsector, zegt bestuursvoorzitter Pieter Kalbfleisch van de NMa over het rapport. Ruim driekwart van de ondervraagden meent dat het goed is dat de bouwfraude destijds door de NMa is aangepakt. Ik constateer veel meer bewustwording in de bouw over wat wel en niet is toegestaan op basis van de Mededingingswet. Dat is bevorderlijk voor de naleving van het kartelverbod. Tegelijkertijd laat de studie zien dat het werk van de NMa er nog niet opzit. Ongeveer een kwart van de ondervraagde aannemers geeft aan andere bedrijven te kennen die minder eerlijk te werk gaan dan zij zelf. Een klein percentage (4 procent) geeft bovendien aan nog wel eens te worden benaderd voor prijsafspraken. Verder geeft bijna de helft van de aannemers aan wel eens een gerichte risicoafweging te maken om al dan niet de overheidsregels te overtreden.
We houden de sector daarom scherp in het vizier en zullen overtreders aanpakken, zo waarschuwt de NMa-bestuursvoorzitter.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de geïnterviewden constateren dat er transparanter wordt gewerkt en dat de kwaliteit van het werk verbetert. Maar ze zien ook dat de verhouding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer afstandelijker is geworden en dat er meer regels en formaliteiten zijn. De aannemers zijn met name in veel gevallen kritisch over de toepassing van aanbestedingsregels door overheidsopdrachtgevers.

Het volledige rapport Cultuuromslag in de bouw; geen omslag maar een trendbreuk is hier te downloaden.