Gemeente Leeuwarden

VVD Leeuwarden VVD Leeuwarden

Bijlagen:


* Initiatiefvoorstel VVD: Kwaliteit Zuiderburen 1130KB | PDF

Initiatiefvoorstel VVD: 'Kwaliteit Zuiderburen'

Bron: Gemeente Leeuwarden/VVD Leeuwarden (05-09-2008)

Aanleiding

De nieuwbouwwijk Zuiderburen in Leeuwarden nadert haar afronding. Sinds de start van de planvorming voor deze wijk is er het nodige aangepast aan de oorspronkelijke opzet en kwaliteit. Dit vooral vanuit een financieel oogpunt, omdat de tekorten in de grondexploitatie voor de wijk Zuiderburen opliepen. In de herinnering ligt vooral de grote "optimalisatie" van het plan in 2005, door meer woningen te realiseren. Maar ook in het begin zijn er zaken wegbezuinigd. Eén van die onderdelen zijn de "bruggetjes" in fase 1 van het plan.

In het Kwaliteitsdocument Hempens Teerns, dat in de eerste helft van 1998 is vastgesteld door de gemeenteraad, stonden in fase 1 onder meer bruggetjes opgenomen vanaf Krommezijl richting De Rijd, De Zijlroede, De Moezel, De Wijmerts, De Gonzen en De Welle. Vanwege bezuinigingen zouden daarvoor in de plaats veel goedkopere duikers worden geplaatst om de noodzakelijke doorstroming van het water te kunnen realiseren. Onlangs is echter gebleken dat deze duikers zelfs ook ontbreken. Er liggen hooguit wat relatief kleine pvc-leidingen, die ook nog eens beschadigd zijn. Het is nu feitelijk stilstaand water, met alle gevolgen van dien voor de doorstroming en de kwaliteit van het water (zie hieronder).

Naar de kantoorgebouwen langs de Drachtsterweg aan de Wiardaplantage liggen de bruggetjes overigens wel gewoon. De bewoners hebben er inmiddels genoeg van en willen een petitie gaan indienen (of hebben dat inmiddels al gedaan).

Voorstel

Het voorstel van de VVD Leeuwarden om deze problematiek alsnog op te lossen om grotere problemen in de toekomst te voorkomen, en dus alsnog bruggetjes (variant 1) of duikers (variant 2) aan te leggen. Het gaat daarbij om De Rijd, De Zijlroede, De Moezel, De Wijmerts, De Gronzen en De Welle. Dit uit het oogpunt van kwaliteit, maar vooral ook vanwege de waterkwaliteit en doorstroming van het water. In de waterpartijen aan de zuidzijde van de Krommezijl vindt op dit moment totaal geen doorstroming plaats.

Het college zou daarvoor een concreet voorstel met 2 varianten moeten uitwerken en dat op korte termijn (in ieder geval in 2008) voorleggen aan de gemeenteraad voor besluitvorming. Het zou goed zijn deze werkzaamheden (indien mogelijk) te combineren met andere werkzaamheden in dit deel van de wijk die op dit moment plaats vinden.

Financiering

Het betreft een zaak dat voor de toekomst sowieso opgelost moet worden, om grotere problemen in de toekomst te voorkomen. De oplossing van het probleem door middel van bruggetjes of duikers zou dan ook ten laste van de grondexploitatie gebracht kunnen c.q. moeten worden.

De totale kosten van de beide varianten in het voorstel zullen moeten blijken uit de uitwerking van het voorstel door het college, zodat op basis daarvan definitieve besluitvorming door de gemeenteraad kan plaats vinden, evenals over de uiteindelijk dekking van de kosten.

Schouw

Verder stelt de VVD Leeuwarden voor om op korte termijn (in 2008) een schouw te organiseren in de wijk Zuiderburen (samen met het wijkpanel en de vereniging van eigenaren) om te bekijken of er nog meer van dit soort problemen zijn, en daarvoor een oplossing te zoeken.

Leeuwarden, augustus 2008

Karen Vasbinder - van Loon en
Wyb Feddema
VVD Leeuwarden