Dit is een persbericht van het LOM: 1000 deelnemers op LOM handhavingscongres

Met meer dan 30 verschillende workshops, circa 1000 deelnemers uit alle kleursporen, inleidende speeches van de ministers Cramer (VROM) en Hirsch Ballin (Justitie), een boeiende discussie met de commissie Mans en de bekendmaking van de Handhaver van het Jaar is het LOM handhavingscongres op 4 september in het Beatrixtheater een groot succes geworden.

Het congres werd geopend door de ministers Cramer en Hirsch Ballin die beiden de toegenomen complexiteit van de handhaving en het belang van een professionele organisatie benadrukten. Minister Cramer stak 'haar' handhavers meteen een hart onder de riem. 'Wetten en regels hebben pas zin als zij in de praktijk ook worden nageleefd. U bent hiervoor een onmisbare schakel die ik heel erg waardeer.' Vervolgens hield zij een pleidooi voor samenwerking en nieuwe werkvormen zoals ketenhandhaving om ook in de toekomst effectief te kunnen optreden. Hirsch Ballin schetste met verwijzing naar het rapport van de commissie Mans zijn ideeën over de gewenste professionele organisatie in de toekomst. Aansluitend gaf de heer Mans een korte toelichting op het rapport.

Samenspel is een kunst

De titel van het congres was 'de kunst van het samenspel'. Na de plenaire opening konden bestuurders, handhavers en toezichthouders vervolgens kennis uitwisselen over actuele ontwikkelingen en noviteiten samengebracht in drie thema's: de samenwerking tussen bestuur en strafrecht, informatie-uitwisseling/ ketenhandhaving en gezamenlijk toezicht. Meer dan 30 verschillende onderwerpen en ontwikkelingen werden er in de workshops behandeld. Tussen de bedrijven door konden oude contacten worden opgehaald en nieuwe contacten gelegd en werd er een bezoek gebracht aan de inspiratiemarkt. Ook werden er uitdagende zeepkistsessies gehouden, waaronder de uitreiking van de politie-milieustimulans.

Trots op het vak

Aan het eind van de dag werd Jos Sint Nicolaas, inspecteur Binnenvaart bij de Inspectie Verkeer en Waterstaat, uitgeroepen tot Handhaver van het Jaar. De uitslag was bepaald door een expertcomité gecombineerd met een openbare stemming via internet. De gelauwerde handhaver was zichtbaar geëmotioneerd.

Het tweejaarlijkse LOM handhavingscongres blijkt te voldoen aan de behoefte van handhavers uit alle kleursporen om kennis te delen en kennis uit te wisselen. De veelzijdige manier waarop invulling werd gegeven aan het overkoepelende thema sprak duidelijk aan. Evenals de uitwerking van de centrale boodschap: samenwerken als middel en niet als doel, samenwerken op alle niveaus en in alle kleursporen. Met nieuwe vormen van samenwerking in de milieuhandhaving in het verschiet. En met waardering voor het complexe vak van handhaver.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed