Dit is een persbericht van het LOM: Jos Sint Nicolaas gekozen tot HandHaver van het Jaar 2008

Een comité van experts uit de handhaving en ruim duizend collega's hebben Jos Sint Nicolaas, inspecteur Binnenvaart bij de Inspectie Verkeer en Waterstaat, gekozen tot HandHaver van het Jaar 2008. De bekendmaking van de beste handhaver was het enerverende slotstuk van het tweejaarlijkse LOM-handhavingscongres in Utrecht dat bezocht werd door circa 1000 handhavers. De 53-jarige Sint Nicolaas werd gekozen uit vijf genomineerden. Hij kreeg een zelfportret in graffiti.

Op de website van het Landelijk Overleg Milieuhandhaving (LOM) werd 1063 keer gestemd op vijf genomineerde milieuhandhavers. De genomineerden waren Marlies van Eerden van de provincie Groningen, Peter Welvaarts van de Politie Brabant-Noord, Jeroen Telder van de provincie Noord-Holland, Peet Verhagen van de gemeente Nieuwegein en Jos Sint Nicolaas van de Inspectie Verkeer en Waterstaat.

De wedstrijd om de eretitel HandHaver van het Jaar is niet alleen in het leven geroepen als onderlinge competitie tussen handhavers, zo bleek tijdens de uitreiking. Het is ook bedoeld om te laten zien dat handhavers vakkundig en gedreven zijn.

De organisatoren van de wedstrijd merken dat de klachten door het bedrijfsleven over de hoeveelheid regels en controles en de steeds weer oplaaiende discussies over structuur en bevoegdheden het imago van de handhaver geen goed doen. Velen voelen zich hierdoor ondergewaardeerd. Ook de politiek wil constant minder toezicht, waardoor het lijkt alsof het vak overbodig is. "Handhavers lijken de risee van de maatschappij te worden. De leegloop uit het vak is groot. Toch blijkt dat na calamiteiten 'de expertise en inzet opeens weer zeer gewild', aldus stak presentator Hans Oosterhof de congresgangers en de genomineerden cynisch een hart onder de riem.

De uiteindelijke winnaar Jos Sint Nicolaas kreeg de meeste punten in de internetstemming. De inspecteur binnenvaart was zichtbaar geroerd toen Gerard Wolters, voormalig inspecteur-generaal van de VROM-Inspectie, de uitslag bekendmaakte en uit het juryrapport citeerde: 'Jos werkt letterlijk over grenzen heen. Hij heeft een handhavingnetwerk opgezet met België en Duitsland en is daar al jaren beroemd. Toch haalt hij er zijn neus niet voor op om in Rotterdam bij nacht en ontij in zijn laarzen te springen vanwege een calamiteit op een binnenvaartschip.'

Alle genomineerden kregen een speciale HandHaver van het Jaar werkjas en voor de HandHaver van het Jaar was er een zelfportret in graffiti gemaakt door het kunstenaarscollectief Mooie Muur.

In februari kunnen handhavers opnieuw collega's voordragen voor de HandHaver van het Jaar 2009.

De wedstrijd HandHaver van het Jaar is een initiatief van het vakblad HandHaving en het LOM.

Nadere inlichtingen of een andere foto: Format Bladenmakers, tel 079-360 12 34, handhaving@bladenmakers.nl

Fotobijschrift:

De vijf genomineerde handhavers rond het graffiti-kunstwerk van Jos Sint Nicolaas. Vlnr: Peet Verhagen, Jos Sint Nicolaas, Jeroen Telder, Peter Welvaarts en Marlies van Eerden.

Categorieën: Overig

Bron: Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer