Gemeente Groningen

Eerste tien stadsbussen op groen gas in Groningen De eerste stadsbussen op groen gas in Nederland rijden in Groningen. Nu zijn het er nog tien, maar over twee jaar moeten de Stadjers in 250 bussen op aardgas en biogas kunnen opstappen. Donderdag 4 september tekenden de wethouders Karin Dekker en Jannie Visscher, Auke van Stralen van Essent en Arriva-directeur Anne Heitinga in het stadhuis voor de proef met de tien gasbussen, `Groningen geeft groen gas'.

Foto eerste biogasbussen in Groningen wethouder Dekker De gasbussen rijden op de P+R lijn Haren - Centrum - Euroborg/P3 (en weer terug). Rijden op groen gas is een nieuwe techniek die steeds populairder wordt. Gas heeft als brandstof grote voordelen ten opzichte van andere brandstoffen. Niet alleen zijn de motoren van een gasbus stiller, ze zijn ook schoon en stoten dus minder fijnstof uit. Zo kan deze brandstof een belangrijke bijdrage leveren om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. De tien bussen gaan anderhalf jaar rijden op groen gas. Dat scheelt een uitstoot van 1,5 miljoen kilo CO2.

Stort- en biogas
Het groene gas wordt geleverd door Essent. Groen gas is de verzamelnaam voor gas dat vrijkomt bij vergisting van organisch materiaal. Biogas wordt geproduceerd in vergistingsinstallaties. Stortgas ontstaat in stortplaatsen bij de afbraak van organisch afval. Het winnen van stortgas is ook een belangrijke milieumaatregel omdat het voorkomt dat methaan als broeikasgas in de atmosfeer terecht komt.

Foto eerste biogasbussen in Groningen bij Martinitoren

Groen Gashoofdstad van Europa
Met het project `Groningen geeft groen gas' willen de gemeente Groningen, Arriva Nederland, GasTerra, Provincie Groningen, het OV-bureau Groningen-Drenthe, stichting Energy Valley en GCC laten zien dat rijden op biogas een serieus duurzaam alternatief is. De gasbussen passen goed in de ambitie van de gemeente om van Groningen de duurzaamste stad van Nederland te maken. En er wordt hard gewerkt om Groen Gashoofdstad van Europa te worden: een stad waar productie, distributie, gebruik, handel en onderzoek op het gebied van groen gas wordt geconcentreerd en er ook echt plaatsvindt. Gepubliceerd op: vrijdag 5 september 2008