Waterschap Noorderzijlvest


vervuilt Warffumermaar

Riooloverstort vervuilt Warffumermaar

Door een storing in het rioolgemaal te Warffum is vanaf dinsdagavond 2 september het rioolwater overgestort in het Warffumermaar. Het rioolwater zorgde voor stank in de dorpskern. De overstort werd donderdag 4 september geconstateerd. Waterschap Noorderzijlvest heeft het rioolgemaal diezelfde dag weer in werking gesteld en heeft bovendien het kwantiteitsgemaal Oudendijk in Warffum ingeschakeld om het vervuilde water in het Warffumermaar versneld door te spoelen en af te voeren via Noordpolderzijl.

Het Warffumermaar is in de dorpskern van Warffum over een lengte van ongeveer een halve kilometer vervuild geraakt met rioolwater. Het rioolwater zorgde voor stankoverlast en maakte het water zuurstofarm. Dit had enige vissterfte tot gevolg. Om verdere vissterfte te voorkomen en het water te verdunnen met zuurstofrijk water, spoelt het waterschap Noorderzijlvest het Warffumermaar door met water vanuit het Boterdiep. Door inzet van het gemaal Oudendijk wordt het vervuilde water in noordelijke richting afgevoerd en bij Noordpolderzijl geloosd op de Waddenzee. Inmiddels is de vervuiling uit de dorpskern verwijderd en is de waterkwaliteit in het Warffumermaar weer verbeterd.

De vervuiling van het Warffumermaar met rioolwater is te wijten aan het uitvallen van het rioolgemaal in Warffum. Het rioolgemaal wordt momenteel omgebouwd en voorzien van een nieuw besturingssysteem. Het is nog niet duidelijk waarom het rioolgemaal is uitgevallen. Het waterschap Noorderzijlvest onderzoekt dit.