CNV Publieke Zaak en BTN sluiten eigen cao Thuiszorg

05/09/2008 14:34

CNV Publieke Zaak

CNV Publieke Zaak en werkgeversvereniging Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) hebben vrijdag 5 september een akkoord gesloten over een nieuwe cao in de thuiszorg. De cao kent een marktconform salaris en biedt de 13.000 werknemers bij BTN zekerheid op een goed pakket aan arbeidsvoorwaarden.

Begin dit jaar hebben de leden van CNV Publieke Zaak de cao VVT voor thuis- en ouderenzorg afgewezen. Reden hiervoor was de verslechtering in deze cao voor de werknemers, zoals de overgang naar een basiscao. Dit betekent dat belangrijke regelingen niet landelijk, maar door iedere OR apart moeten worden afgesproken. Aan werkgeverskant heeft BTN de cao VVT niet getekend. Daarom was er een eigen cao nodig voor werknemers die in een BTN-instelling werken.

Marktconform

Vanaf 1 januari 2007 stijgen de salarissen met terugwerkende kracht met 2,75%, vanaf 1 januari 2008 nogmaals met 3,25% en per 1 maart 2009 met 3%. Als gevolg van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) zijn de salarissen en werkgelegenheid bij de thuiszorginstellingen fors onder druk komen te staan. Daarom zijn er in de cao Thuiszorg afspraken gemaakt waarin loonsverlagingen niet aan de orde zijn en wordt het wachtgeld gehandhaafd. In de cao is verder opgenomen dat de werkgever een inspanningsverplichting heeft vervangend werk te zoeken voor medewerkers voor wie ontslag dreigt.

Verder blijft de reiskostenregeling voor kantoorpersoneel in tact. Voor calamiteitenverlof hoeven werknemers de eerste 24 uren geen verlofuren op te nemen en het rouwverlof kost de werknemer geen verlofuren. Werknemers van 55 jaar en ouder hoeven niet alle diensten te draaien. Ook is afgesproken dat de ondernemingsraden niet gaan onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden. Hierdoor kunnen ze zich volledig richten op hun werk en hoeven geen tijd te steken in onderhandelingen met de werkgever.

Volgens CNV Publieke Zaak is de cao Thuiszorg vooral wat arbeidsvoorwaarden betreft beter dan de cao VVT. De cao Thuiszorg biedt de werknemers veel meer zekerheid, de garantie op een goed salaris en de garantie op wachtgeld. In vergelijking met de cao VVT is in de cao Thuiszorg de loonstijging hetzelfde. Alleen gaat de eindejaarsuitkering per 1 juli 2009 niet omhoog. Dit wordt echter ruim gecompenseerd door de andere afspraken in deze cao.

Twee cao's

Met de nieuwe cao Thuiszorg zijn er nu twee cao's voor thuiszorgmedewerkers. CNV Publieke Zaak heeft besloten deze cao toch af te sluiten omdat het voor 13.000 werknemers in de thuiszorg zorgt voor het behoud van een goed salaris en prima arbeidsvoorwaarden. In 2010 lopen beide cao's af en wil CNV Publieke Zaak zich inzetten één cao voor de hele sector te regelen.

De leden van CNV Publieke Zaak krijgen de komende weken de gelegenheid zich uit te spreken over de cao Thuiszorg.





http://www.MijnVakbond.NL