Ggz zet nieuwe stap op weg naar inzichtelijkheid van haar prestaties.

05/09/2008 14:34

GGZ Nederland

Vandaag worden de prestatie-indicatoren geestelijke gezondheidszorg beschikbaar gesteld door het CIBG (uitvoeringsorganisatie VWS). Dit jaar waren de instellingen voor geestelijke gezondheidszorg voor het eerst verplicht om cijfers aan te leveren voor 18 kwaliteitsindicatoren op het gebied van effectiviteit, veiligheid en cliëntgerichtheid.

Belang van de cijfers voor de sector

In de somatische zorg is het aanleveren van kwaliteitsindicatoren al langer verplicht. Het biedt zorginstellingen zicht op hun prestaties, op welke gebieden zij goed scoren of juist kunnen verbeteren. Hierdoor vormen de cijfers een duidelijk handvat voor kwaliteitsverbetering.

GGZ Nederland voorzitter Marleen Barth: "Wij hechten grote waarde aan transparantie en verantwoording van de sector. Deze cijfers leveren daar een belangrijke bijdrage aan".

Totstandkoming van de indicatoren.

Zorgaanbieders publiceren de resultaten van deze prestatie-indicatoren in hun Jaardocument Maatschappelijke Verantwoording (JMV). Zij leggen daarmee verantwoording af over de door hun geleverde kwaliteit in 2007. Het aanleveren van het Jaardocument is dit jaar verplicht voor zorgaanbieders met een WTZi-erkenning (Wet Toelating Zorginstellingen).

Gebruik van de dataset:

De informatie is bruikbaar voor verschillende partijen:


- De IGZ (Inspectie Gezondheidszorg) gebruikt deze in de eerste fase van het gefaseerd toezicht


- Zorgverzekeraars en het ministerie van Justitie gebruiken de informatie als ze zorg inkopen


- Cliënten kunnen de informatie gebruiken bij het kiezen van een instelling of behandeling.

Als kanttekening moet worden aangemerkt dat het vaak lastig is de gegevens van instellingen met elkaar te vergelijken, omdat er grote verschillen zijn bij instellingen in hoeveelheid van cliënten, aard en ernst van de stoornis, specialisaties en dergelijke.