Geen ruimte op de rails voor baanwerkers

05/09/2008 14:59

CNV Hout en Bouw

Rijden is blijkbaar belangrijker dan goed onderhoud

Baanwerkers dreigen de dupe te worden van de plannen van Prorail om de capaciteit van het spoorwegnet met 50 procent te laten groeien. Om deze groei te realiseren zal weer fors aan het spoor moeten worden gewerkt. Zonder voldoende en goede baanwerkers komt de veiligheid straks in het geding.

CNV Railinfra, onderdeel van CNV Hout en Bouw, zet grote vraagtekens bij de plannen. Om te beginnen is het spoor nu al overbezet. Daarnaast wordt in de plannen niet of nauwelijks rekening gehouden met uitval van treinen vanwege werk aan het spoor. En vooral worden nu de werkers die alles moeten gaan uitvoeren de vergeten groep in het proces.

De druk om het werk 's nachts en in weekeinden uit te voeren neemt al zorgwekkend toe. Ook in de politiek wordt er al op die manier over gesproken. Bovendien worden de vensters waarbinnen kan worden gewerkt steeds kleiner, ook weer vanwege de verkeersdrukte. Kennelijk weegt het belang van vervoerders en reizigers zwaarder dan de veiligheid en gezondheid van de werknemers. En in het verlengde hiervan de veiligheid van ons spoorwegnet.

Voor de werknemers zelf betekenen de plannen meer nacht- en weekeinddiensten en meer onzekerheid over de lengte van hun diensten. Bovendien lopen zij tijdens nachtdiensten grotere risico's. Omdat het vaak om fysiek zwaar werk gaat, worden zij zwaar belast. Daarnaast komt hun sociale leven steeds meer onder druk te staan. Aart van den Brink, bestuurder van CNV Hout en Bouw: "Dit plan betekent op de rails het einde van goede arbeidsomstandigheden voor baanwerkers."

Van den Brink acht de beschreven ontwikkeling in niemands belang: "Het schaadt het imago van de sector railinfra, jongeren willen er steeds minder gaan werken en de druk op het huidige personeel neemt toe. En zonder voldoende personeel kan Prorail de plannen wel vergeten. Er wordt nota bene nog steeds hard gewerkt aan het wegwerken van jarenlang achterstallig onderhoud."





http://www.cnvhb.nl

http://www.cnvhb.nl