Cordaid: slotverklaring Accra weinig concreet

05/09/2008 15:00

Cordaid

Persbericht

Den Haag, 5 september 2008

Cordaid: slotverklaring Accra weinig concreet

"De slotverklaring van Accra over de effectiviteit van ontwikkelingsamenwerking is weinig concreet. Teveel afspraken zijn boterzacht en bieden gemakkelijk een ontsnapping voor onwillige regeringen. Harde afspraken zijn schaars, zegt René Grotenhuis, algemeen directeur van Cordaid.

Van 2 tot en met 4 september vond in Accra (Ghana) de derde internationale conferentie over de effectiviteit van ontwikkelingshulp plaats. De conferentie eindigde met een slotverklaring waarin donorlanden en ontwikkelingslanden nieuwe voornemens aankondigen om de effectiviteit te vergroten. Directeur René Grotenhuis van Cordaid is de enige Nederlandse NGO-vertegenwoordiger die aan de officiële conferentie deelneemt.

"De slotverklaring herhaalt veel al eerder overeengekomen principes. Over meer zeggingschap voor ontwikkelingslanden, het afschaffen van lange lijsten met voorwaarden en harmonisering tussen donorlanden zijn te weinig harde afspraken gemaakt", aldus Grotenhuis. Volgens hem hebben tijdens de onderhandelingen vooral de VS en Japan, maar ook de Wereldbank dwars gelegen.

Grotenhuis is tevreden over de aandacht die in de verklaring wordt besteed aan falende staten en landen in conflict en aan de aandacht voor de groeiende uitwisseling tussen ontwikkelingslanden onderling. "Dat is van groot belang voor het afnemen van de afhankelijkheid van donorlanden. Ook de erkenning van de rol van maatschappelijke organisaties in ontwikkelingssamenwerking, die drie jaar geleden nog niet werden genoemd, is een terechte erkenning." Volgens Grotenhuis zal veel afhangen van de vraag of de goede voornemens ook in de praktijk worden gebracht. "Alleen als landen elkaar scherp houden aan de uitvoering en als maatschappelijke organisaties, kerken, vakbonden de ruimte krijgen in ontwikkelingslanden om hun eigen regeringen op de huid te zitten, is er een kans dat over drie jaar de verklaring van Accra alsnog een succes kan worden genoemd."