Algemene Inspectiedienst (AID)

Verboden groeibevorderaars aangetroffen bij Belgische runderen

05 september 2008

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft bij vier runderen verboden groeibevorderaars, waaronder Testosteron aangetroffen. In totaal werden bij een gerichte actie van de AID negen runderen uit België bemonsterd, toen deze werden afgeleverd bij een Nederlands slachthuis. De gerichte actie volgt na uitgebreide analyses van ongebruikelijke transportbewegingen van slachtvee, zowel in Nederland als bij import en export. Bij de actie is samengewerkt met de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en de Belgische autoriteiten. De AID sluit niet uit dat de komende periode nog meer dieren worden bemonsterd naar aanleiding van analyse van transportbewegingen.

Van de negen Belgische runderen hebben controleurs van de AID begin augustus haar- en urinemonsters afgenomen. In een laboratorium zijn de monsters onderzocht op sporen van verboden groeibevorderaars. Deze week bleek dat bij vier van de negen dieren een of meerdere verboden middelen kan worden aangetoond. De Belgische autoriteiten zijn in kennis gesteld van de bevindingen van de AID en de VWA en stellen een vervolgonderzoek in. De negen runderen zijn na de bemonstering geslacht in het Nederlandse slachthuis, waarna de eigenaar de karkassen heeft meegenomen naar België waar ze verder zijn verhandeld.

De actie werd uitgevoerd door de zogenoemde Task Force Hormonen van de AID. Deze groep controleurs van de AID is specifiek belast met het opsporen van verboden middelen in de veehouderij.

Meldkamer AID
Tel.: 045-5466230 (24 uur/dag)

* Contactgegevens

Alleen voor de media | Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting AID | 06-48132318