Antillenhuis


Groot publiek geniet met volle teugen van Pan Man, Rythm of the Palms

Op de foto Festival-directeur mw. Heidi Lobato, Antillenhuis-voorlichter/woordvoerder Norman Serphos, Paul Comenencia en Ian Valz in gesprek (Foto: Africa in the Picture/Jean van Lingen

Woensdagavond heeft in Het Ketelhuis in Amsterdam de Europese première plaatsgevonden van de speelfilm `Pan Man, Rythm of the Palms'. De film was de openingsfilm van het Africa in the Picture Film Festival.

De opening van het festival werd verricht door de Gevolmachtigde Minister van de Nederlandse Antillen, Paul Comenencia. Het filmfestival opende met de speelfilm van Sint Maarten - `Pan Man, Rythm of the Palms' - geschreven, gespeeld en deels geproduceerd door Ian Valz uit Sint Maarten.

Woensdagavond stond in Het Ketelhuis in het teken van de Nederlandse Antillen en het Caribische gebied. Bij de inloop werden de bezoekers van het filmfestival verrast met optredens van `The Bijlmer Steelpan Kids, kinderen uit Amsterdam zuid-oost die hun kunsten op de steelpan ten gehore gaven.

Onder de speciale gasten aanwezig woensdagavond onder andere de heer Comenencia, mw. Mavis Brooks, en Linda Richardson. Gastvrouw van de avond was de Sint Maartense Ife Badejo. De heer Comenencia opende het festival gevolgd door een korte toespraak door mw. Heidi Lobato, directeur van Africa in the Picture en hoofdrolspeler Ian Valz. Na afloop van de film volgde een receptie en borrel. Het publiek was na afloop van de vertoning lovend over de film.

Over `Pan Man, Rythm of the Palms':

In juni 2008 won de film de prijs voor Best Feature Film in het ninth annual Hollywood Black Filmfestival in Beverley Hills. Op het 11th Brooklyn International Film Festival ging het Certificate for Outstanding Achievement naar de music score (Bart Westerlaken)

Korte inhoud: Een jonge 'pan'speler uit St. Maarten gaat naar de beroemde Panorama wedstrijd in Trinidad en keert tegen alle verwachtingen in, als kampioen terug. Hij wordt als een held op Trinidad binnengehaald maar intussen blijkt zijn grootmoeder te zijn overleden. Zij voedde hem op en was zijn grote stimulator in het bespelen van de 'steel pan'. Hij zweert op haar graf dat hij tot grote hoogte zal stijgen in de muziekwereld van de pan spelers. Onvermoeibaar speelt hij tijdens Carnaval in de straten, maar hij krijgt te maken met koloniale vooroordelen die de groei van de steelpan muziek in vele Caribische eilanden tijdens de vijftiger jaren tegenhielden. Hij kan zijn vrouw en dochter met moeite onderhouden en een Europese artiest pikt zijn potentiële internationale hit omdat er geen copyright voor is aangevraagd. Ondanks deze wanhopige omstandigheden blijft hij vastbesloten om zijn droom te verwezenlijken en richt een jongerenband op ondanks de sociale en culturele tegenwerking van de gemeenschap die nog steeds koloniaal denkt. De film bestrijkt een periode van 20 jaar.

Regie: Sander Burger, Producer/Co-producer: Ian Valz, Independent Theatre Foundation (St. Maarten en Norman de Palm (Nederland/Nederlandse Antillen), Scenario: Ian Valz, Camera: Salomon Kroonenberg,, Cast: Ian Valz (Harry Daniel), Andrew Dick (young Harry Daniel), Rita Gumbs (Therese wife Harry Daniel), Elizabeth Kamerling (Dutch singer Ingrid), Earl Duzong (Jacko). Speeltijd: 90 minuten, Formaat: digibeta, Kleur. Taal: Engels. Nederlands ondertiteld.

Over het filmfestival:

Van woensdag 3 t/m zondag 14 september wordt de elfde editie van het Africa in the Picture Film Festival (AITP) gehouden. Het jaarlijkse festival met een uniek aanbod van films uit het Afrikaanse continent en de Afrikaanse diaspora; Noord- en Zuid Amerika, Europa, Suriname en het Caribische gebied. De hoofdlocatie is bioscoop Het Ketelhuis op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam. Daarnaast zijn festivalfilms te zien op de vertrouwde locaties in Lantaren/Venster in Rotterdam, Filmhuis Den Haag, Chassé Cinema in Breda, LUX in Nijmegen, Filmfoyer in Tilburg en de Verkadefabriek in Den Bosch.

Over Africa in the Picture:

Africa in the Picture' (AITP) is een filmfestival dat is gewijd aan de Afrikaanse en Afrikaanse diaspora cinema. In 1987 is het festival begonnen als retrospectief van de Sub Sahara film. Sinds 1993 presenteert het festival ook films uit de Afrikaanse diaspora. Diaspora staat in dit verband voor de verspreiding van de Afrikanen over de Atlantische driehoek die gevormd wordt door Afrika, Amerika en Europa. Het doel van het filmfestival AITP is de Afrikaanse en diaspora cinema te vertonen en te verspreiden om daarmee een grotere bekendheid van en waardering voor deze films te creëren, nationaal en internationaal. AITP wil met het jaarlijkse filmfestival ruimte creëren binnen het reguliere Nederlandse filmaanbod voor de vertoning van artistiek en cultureel hoogwaardige Afrikaanse en diaspora films. Zo kan het Westerse beeld over Afrika en de diaspora gemeenschappen bijgesteld en verbreed worden. Dat filmmakers uitgenodigd worden en hun films zelf kunnen presenteren is hierbij van essentieel belang. Op die manier ontstaat een belangrijke dialoog tussen zowel makers onderling als tussen makers en het publiek.

Voor additionele meer informatie:

Africa in the Picture, T 020 6227151, website:
http://www.africainthepicture.nl/

St. Maarten Independent Theatre Foundation, St. Maarten Tel: 00 599 5 80 5200

Noot voor de pers: Voor vragen kunt u zich richten tot Norman Serphos: serphos@kgmna.nl

---

Gepubliceerd op: 05-09-2008 Bron: Antillenhuis