Leefbaar Rotterdam


vrijdag, september 05, 2008

Een schoon geweten dankzij een slecht geheugen

Voordat de nieuwe wethouder benoemd werd, vond er gistermiddag een debat plaats over het vertrek van de vorige. Wethouder Kaya is vertrokken en gisteren wasten de coalitiepartijen hun handen in onschuld. De VVD en het CDA hadden het vertrouwen nooit opgezegd en PvdA fractievoorzitter van Heemst wist het niet meer precies.

Dat wethouder Kaya in de raad herhaaldelijk onder vuur lag, is algemeen bekend. Zo ook vanwege het feit dat in de gemeenteraad geen van de coalitiepartijen ooit een duidelijke waarschuwing aan zijn adres gaf. Maar na een stevig doch vrijblijvend gesprek met van Heemst voelde Kaya zich niet meer gesteund en vertrok. Tot zover de officiële lezing. Opmerkelijk is het feit dat Kaya aanstonds vertrok en nooit zelf een handtekening onder zijn summiere afscheidsbrief zette. De term collegiaal bestuur ging gisteren herhaaldelijk over tafel, maar de opmerking van de PvdA fractievoorzitter dat Kaya vertrok als een dief in de nacht was dan weer niet zo collegiaal. Kaya zelf was bij het debat niet aanwezig, maar liet eerder in een interview weten dat van Heemst hem wel degelijk had weggestuurd.

Dat het vertrek van Kaya als een absolute verassing voor Van Heemst kwam wil er bij Marco Pastors niet in. De toevallige aanwezigheid van loco-burgemeester Jantine Kriens (PvdA) en die van gemeentesecretaris van Gils bij het verondersteld informele gesprek, maken iets anders dan een ontslaggesprek vrijwel uitgesloten. Op de vraag waarom Van Heemst, als Kayas vertrek dan zon enorme verassing was, niet telefonisch hem om uitleg gevraagd had, antwoordde de PvdA leider dat hij dat niet meer wist. De overige coalitiepartijen waren overigens met uitzondering van Groenlinks niet bij voornoemd gesprek aanwezig, maar verklaarden desgevraagd nooit het vertrouwen in Kaya te hebben opgezegd. De hele affaire maakt de volstrekt onbeduidende rol van de overige coalitiepartijen nog maar eens pijnlijk duidelijk.

Het onwaarschijnlijke verhaal omtrent het vertrek van de wethouder was echter niet de reden waarom Leefbaar Rotterdam tegen de benoeming van de nieuwe wethouder Rik Grashoff stemde. Allereerst was er het feit dat de coalitie een matige wethouder van Groenlinks twee jaar lang liet doormodderen met een portefeuille die bij de PvdA thuishoort. Dan is er het feit dat Grashof weliswaar een capabele wethouder verkeer en vervoer in Delft was, maar met de portefeuille cultuur en participatie geen ervaring heeft. Tot besluit is er het gegeven dat Rik Grashof in Delft woont en niet van plan is te verhuizen, in de woorden van Marco Pastors: Voor een wethouder verkeer en vervoer geen enkel probleem; hoe meer deze in de file staat hoe beter die dat gaat doen. Maar met een portefeuille waarin integratie een grote rol speelt, wordt het een heel ander verhaal.

Ervaringen met overlast, slechte integratie, asociaal en crimineel gedrag en mensen die nauwelijks Nederlands spreken, zijn vaak te herleiden op een falend integratie- en participatiebeleid. Als je niet in Rotterdam woont maar in een commune in Delft, gaan veel zaken op dit terrein aan je voorbij die ervaringen krijg je niet als je van negen tot vijf met allemaal verstandige mensen op kantoor zit. aldus Marco Pastors.