Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa: nader onderzoek naar joint venture in industriewatersector

08-25 / 05-09-2008

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) stelt een nader onderzoek in naar de oprichting van de joint venture Evilim Industriewater B.V. (Evilim) door Evides Industriewater B.V. (Evides Industriewater) en N.V. Waterleiding Maatschappij Limburg (WML).

Volgens de NMa kan de oprichting van deze joint venture leiden tot een zo sterke marktpositie dat er te weinig keuze overblijft voor afnemers op de markt van de productie en levering van hoogwaardig industriewater. Het gaat hierbij om afnemers die hun waterbehoefte niet in eigen beheer regelen. Daarom heeft de NMa besloten dat de ondernemingen voor het oprichten van deze joint venture een vergunning moeten aanvragen. Als Evides Industriewater en WML dit doen, beslist de NMa binnen 13 weken of de joint venture wordt toegestaan. Op 22 april 2008 vroegen deze ondernemingen toestemming aan de NMa om de joint venture te mogen oprichten.

Evides Industriewater en WML leveren niet alleen drinkwater in grote delen van Nederland. Ze houden zich ook bezig met afvalwaterzuivering en de levering van industriewater. Evides Industriewater levert industriewater in de provincies Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Groningen. WML is actief in de provincie Limburg. Met de joint venture verwerven Evides Industriewater en WML gezamenlijke zeggenschap over Evilim.

De NMa maakt onderscheid tussen laag- en hoogwaardig industriewater. Laagwaardig industriewater is bijvoorbeeld koelwater, dat soms ongezuiverd uit een rivier kan worden opgepompt en gebruikt. Hoogwaardig industriewater is water van beduidend hogere kwaliteit dan drinkwater. Dit water gebruikt de industrie bij tal van productieprocessen. Voor het maken van dit water zijn zogenoemde maatwerkinstallaties nodig. Het is specialistisch werk om deze installaties te bouwen en te beheren. Niet alle gebruikers van industriewater kunnen dit zelf. Daarom wordt vaak gekozen voor het uitbesteden aan een gespecialiseerde waterleverancier. Op dit moment bieden WML, Evides Industriewater en enkele kleine andere producenten deze producten en diensten aan. Marktonderzoek wijst uit dat grote buitenlandse aanbieders vooralsnog geen reële optie lijken te zijn voor Nederlandse afnemers, mede omdat deze aanbieders niet ingevoerd zijn in het Nederlandse bestuurlijk netwerk dat van groot belang is om toe te treden tot de markt. De buitenlandse aanbieders hebben dan ook nauwelijks voet aan de grond gekregen in Nederland. Als Evides Industriewater en WML een joint venture beginnen vermindert de concurrentie in deze markt, waardoor de daadwerkelijke mededinging op de Nederlandse markt of een deel daarvan op significante wijze zou kunnen worden belemmerd.

In een eventuele vergunningsfase is de NMa voornemens om onder meer onderzoek te doen naar de vraag welke groep afnemers in staat is om in eigen beheer te voorzien in hun behoefte aan hoogwaardig industriewater. Tevens onderzoekt de NMa de aard van de drempels voor toetreding voor buitenlandse aanbieders.