5 s ep 2008

Onderdeel: MSc Milieukunde
Nummer: P057

Peter van der Werf, student Milieukunde aan Wageningen Universiteit, heeft gisteren de Studenten Ondernemersprijs 2008 gewonnen. Het prijzenbedrag is 5000 euro. Samen met twee vrienden startte hij een bedrijf dat duurzaam kreeften gaat kweken op de Filippijnen. Binnenkort emigreert hij naar de archipel.

De prijswinnaar en eigenaar van South Sea Exclusive ziet duurzaamheid als de enige bedrijfsvisie die op termijn kan slagen. Daarom ging het bedrijf van Van der Werf in zee met een gedreven Filippijnse wetenschapper en specialist in het duurzaam kweken van de kreeftsoort langoesten. Door de inbreng van deze kennis hoopt het bedrijf over vijf jaar compleet duurzaam te produceren. Het is tegen die tijd niet meer nodig jonge dieren uit het wild te halen. De kreeften worden dan namelijk van ei tot volwassen dier bij South Sea Exclusive opgekweekt.

De jury van de Studenten Ondernemersprijs waardeerde het unieke product en doorzettingsvermogen van de jonge ondernemer. Pia van Boven, initiatiefneemster van de wedstrijd, reikte de cheque uit. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt om jong ondernemerschap te belonen en te stimuleren.

Van der Werf werd geïnspireerd door het werk van Greenpeace en de veranderingen die het milieu ondergaat. Op een reis naar de Filippijnen verpachtte hij zijn hart aan het land. In december vertrekt hij naar de eilandengroep, om bij te dragen aan duurzame ontwikkeling op de Filippijnen.