INLIA


Einde bewaringen Chinezen 05/09/2008

(Vervolg op onze berichten van 7/7 en 13/8)

De Raad van State heeft vandaag uitgesproken dat een Chinese vreemdeling niet langer mag worden vastgehouden, omdat er geen zicht is op uitzetting binnen een redelijke termijn.

Deze ommezwaai van de hoogste rechtbank in vreemdelingenzaken zal naar alle waarschijnlijkheid betekenen dat Staatssecretaris Albayrak vele tientallen andere Chinezen die in afwachting van hun uitzettting worden gedetineerd eveneens moet vrijlaten.

In juli van dit jaar vond de RvS mededelingen van Justitie over overleg op diplomatiek niveau en inspanningen van Nederlandse bewindspersonen (...) die tot een veranderde houding [bij de Chinese autoriteiten, red.] leiden nog voldoende zwaarwegend om detentie van Chinezen toe te staan.

Nu sluit de RvS zich eindelijk aan bij het oordeel van eerdere rechtbanken zoals Maastricht en Den Bosch, die al hadden geconcludeerd dat ieder zicht op uitzetting binnen redelijke termijn ontbrak. In de woorden van de RvS zelf: de Raad van State is van oordeel dat de staatssecretaris weliswaar de nodige inspanningen verricht op diplomatiek niveau, maar dat hieruit niet blijkt van concrete aanknopingspunten die de verwachting rechtvaardigen dat thans op korte termijn zal kunnen worden overgegaan tot uitzetting van Chinese vreemdelingen naar China. De staatssecretaris heeft op de zitting van 21 augustus jl. over de inhoud van de gevoerde gesprekken noch over de termijn waarbinnen een verandering in de houding van de Chinese autoriteiten mag worden verwacht, helderheid kunnen verschaffen. (uit persbericht van de RvS d.d. 5/9/08).