Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 5 september 2008

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering keurt de voorstellen tot uitwerking van een actieplan duurzame overheidsopdrachten (aankopen, werken en diensten) goed. Elke minister zal binnen zijn/haar beleidsdomeinen medewerking verlenen aan de uitwerking van het actieplan. De minister-president coördineert de opmaak van het actieplan.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters In het kader van de omzetting van een Europese Richtlijn rond groenvoeders wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief haar besluit over de reglementering van de handel in en de keuring van zaaizaad van groenvoedergewassen. Doel is de werkingssfeer van het besluit uit te breiden zodat het ook van toepassing is op het zaaizaad van de Galega Orientalis Lam of voedergalega, een plant die in bepaalde nieuwe lidstaten op relatief grote schaal wordt geteeld en er een belangrijke rol speelt bij de verbetering van de kwaliteit van het voeder voor landbouwhuisdieren.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de SERV, de MiNa-raad en de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het decreet over de organisatie en de werking van de loodsdienst. Het voorontwerp van wijzigingsdecreet werd na advies van de Raad van State op vraag van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust nog aangepast voor wat de helikopterbeloodsing betreft. De invoering van het decreet over de begeleiding van de scheepvaart op de maritieme toegangswegen en de organisatie van het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum noopte ook al tot aanpassing. De ingebruikneming van het Deurganckdok en de wijziging van het loodstraject tot in de sluis van Wintam zal invloed hebben op de loodsactiviteiten. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu opnieuw advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en vice-minister-president Dirk Van Mechelen Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief de delegaties aan de leden van de Vlaamse Regering, aan de hoofden van de departementen en van de interne verzelfstandigde agentschappen. Tevens wijzigt ze de toezichtsbevoegdheid van de inspectie van financiën. De wijzigingen aan de delegatieregelingen zijn nodig om onduidelijkheden of hiaten weg te werken. Het gaat onder meer om de delegatie voor het plaatsen van bestellingen, voor het sluiten van dadingen en van arbitrageovereenkomsten, voor facilitaire dienstverlening en vastgoedbeheer.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist tot gedeeltelijke herverdeling van een provisioneel krediet voor éénmalige uitgaven met korte doorlooptijd.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, minister Geert Bourgeois en minister Hilde Crevits Na advies van de SERV, de MiNa-raad, de strategische adviesraad internationaal Vlaanderen en de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met de wijziging in het Verdrag van Aarhus over toegang tot informatie, inspraak bij besluitvorming en toegang tot de rechter voor milieuaangelegenheden. De wijziging verplicht de partijen om inspraak te voorzien bij de toelatingsprocedure voor genetisch gemodificeerde organismen (GGO's). Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Hilde Crevits
De Vlaamse Regering beslist dat voor twee infrastructurele projecten voor de ontwikkeling van de haven van Brugge-Zeebrugge, dwingende redenen van groot openbaar belang worden ingeroepen. Het gaat om de aanleg van de hoofdweg AX als verbinding tussen de N31 (Blauwe Toren) en de A11/N49 en om de verdere uitbouw van de achterhaven van de haven Brugge-Zeebrugge met een strategisch haveninfrastructuurproject.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen', waarbij aan de verordende stedenbouwkundige voorschriften en de toelichtingsnota een aantal elementen worden toegevoegd.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'afbakening zeehavengebied Zeebrugge'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Het Rubiconfonds voorziet in de financiering of subsidiëring van projecten voor integraal waterbeleid, zoals bijvoorbeeld in overstromingsgebieden of voor wachtbekkens. De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) heeft een evaluatie gemaakt van de procedure voor de subsidiëring van projecten in het kader van het Rubiconfonds in het begrotingsjaar 2007. Op basis van die evaluatie is een nieuw besluit gemaakt. De Vlaamse Regering geeft nu, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het besluit dat de nadere regels vaststelt over de subsidiëring van projecten in het kader van het Rubiconfonds in het begrotingsjaar 2008.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering definitief tot bijsturing van het vergunningenbeleid voor zonnepanelen en zonneboilers. Het vrijstellingenbesluit wordt gewijzigd met als doel het beleggen van het naar de zon gerichte hellende dakvlak tot de volle 100% vrij te stellen van vergunningsplicht. Zonnepanelen en zonneboilers zijn een aanvaardbaar materiaalgebruik voor een hellend dakvlak geworden en het beleggen tot de volle 100% van het dakvlak heeft gelijkaardige repercussies als bijvoorbeeld het aanbrengen van steenstrips op een gevel of het pleisteren ervan. Gemeenten kunnen bijzondere voorschriften ten aanzien van het gebruik van zonnepanelen en zonneboilers voor bepaalde onderdelen van hun grondgebied, bijvoorbeeld ten aanzien van de gevels gericht naar waardevolle pleinen, gebiedsspecifiek vastleggen.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'Hoogspanningsstation Wijgmaal' in Leuven.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Met het oog op het Overlegcomité bepaalt de Vlaamse Regering haar standpunt over de wijziging van het koninklijk besluit tot vaststelling van de afrekeningsmodaliteiten in verband met de Vlaamse forfaitaire vermindering in de personenbelasting voor het aanslagjaar 2009.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen en minister Geert Bourgeois
In het kader van de bestuurlijke vernieuwing werd de Dienst met Afzonderlijk Beheer (DAB) voor Overheidspersoneel opgericht. Nu keurt de Vlaamse Regering principieel een besluit goed over het financiële en materiële beheer van de DAB voor Overheidspersoneel. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De opleiding Bachelor in de Fysica van de Universiteit Antwerpen krijgt een tijdelijke erkenning voor een periode van drie jaar, vanaf het academiejaar 2008-2009. De tijdelijke erkenning moet toelaten om de in het accreditatierapport vermelde tekortkomingen op korte termijn weg te werken en biedt aldus uitzicht op een mogelijke toekomst voor de opleiding in kwestie.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke In het kader van het versterken van het Nederlandstalige onderwijs en de integratie van anderstalige kinderen in de Vlaamse Rand wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State en na onderhandelingen met de sociale partners, definitief haar besluit over de toekenning van aanvullende lestijden voor de integratie van anderstaligen. Zo wordt de definitie 'leerling thuistaal niet het Nederlands' aangepast aan de taalindicator en worden de aanvullende lestijden voor een periode van drie schooljaren toegekend, naar analogie van de GOK-cyclus.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een besluit goed over de organisatie van het experimenteel buitengewoon onderwijs volgens een modulair stelsel. Het besluit legt de opleidingenstructuur vast, de competenties verbonden aan de modulair georganiseerde leerinhouden en de studiebekrachtiging.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na onderhandelingen met de sociale partners en na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de puntenenveloppen voor de scholengemeenschappen basisonderwijs en het besluit over de personeelsformatie in het gewoon basisonderwijs. De wijzigingen zijn nodig voor de loonsverhoging van de directeurs en extra middelen voor het zorgbeleid.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na onderhandelingen met de sociale partners en na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de personeelsformatie in het gewoon basisonderwijs. De wijzigingen betreffen meer specifiek de opvang van anderstalige nieuwkomers in het gewoon basisonderwijs. Aangezien niet alle beschikbare middelen momenteel worden opgebruikt door het dalende aantal nieuwkomers, verdient het aanbeveling om de groeiende groep kinderen die vanuit asielcentra naar scholen in de omgeving georiënteerd worden extra middelen te laten genereren onder de noemer van onthaalonderwijs. Daarom wordt de definitie van 'anderstalige nieuwkomer' aangepast met het oog op een uitbreiding van de doelgroep. Zo krijgt een leerling die in een asielcentrum verblijft het recht op een onthaal- en een vervolgjaar net zoals de eerste groep anderstalige nieuwkomers.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na onderhandelingen met de sociale partners en na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de programmatie-, rationalisatie- en behoudsnormen in het buitengewoon basisonderwijs. De aanpassingen zijn het gevolg van de wijzigingen in het onderwijsdecreet, namelijk de harmonisering van de telmomenten en het beperken van tellingen op de eerste schooldagen van oktober, en het opheffen van de mogelijkheid om een afwijking te vragen op de progammatie- en rationalisatienormen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering actualiseert principieel zowel de regelgeving over de bekwaamheidsbewijzen van de personeelsleden voor deeltijds kunstonderwijs als het besluit over de ambtshalve concordantie. Dit besluit wordt op de agenda geplaatst voor onderhandelingen met de betrokken sociale partners, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering wijzigt principieel het oprichtingsbesluit van de lokale comités voor de personeelsleden van het gemeenschapsonderwijs. Bij gebrek aan een eigen basiscomité gebeuren de onderhandelingen die specifiek betrekking hebben op de personeelsaangelegenheden en arbeidsomstandigheden van de Permanente Ondersteuningscel (POC) in het tussencomité van het centrale niveau. Deze POC staat in voor de netgebonden permanente ondersteuning van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's) van het Gemeenschapsonderwijs en heeft een eigen personeelskader. Dit wijzigingsbesluit zorgt voor de oprichting van een eigen basiscomité voor de POC. Daarnaast wordt aan het tussencomité van de scholengroep de bevoegdheid verleend om te onderhandelen over personeelsaangelegenheden waarvoor de scholengemeenschappen bevoegd zijn. Over dit besluit wordt nog onderhandeld met het bevoegde sectorcomité, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na advies van de SERV hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de sectorconvenants. De sectorconvenants zijn uitgegroeid tot een krachtig instrument voor het verwezenlijken van een sectoraal beleid dat versterkend werkt ten aanzien van het arbeidsmarktbeleid. Om de werking van de sectorconvenants binnen het Vlaamse werkgelegenheidsbeleid te verzekeren voor de toekomst is het aangewezen om de stap naar een decretale verankering te zetten. Het decreet voorziet in een rechtsgrond voor het sluiten van convenants tussen de Vlaamse Regering en de sectoren. Het bepaalt de sectorspecifieke maatregelen die erin kunnen worden opgenomen. Het voorontwerp van decreet wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Bert Anciaux Medio maart bekrachtigde de Vlaamse Regering het wijzigingsdecreet over het sociaal-cultureel volwassenenwerk. De belangrijkste wijziging betreft de omslag die voor zowat alle werkvormen van het sociaal-culturele volwassenenwerk gemaakt wordt voor de verantwoording van de vaststelling van de subsidie-enveloppen. Niet langer de beoordeling van plannen is per beleidsperiode bepalend voor de vaststelling van de subsidie-enveloppe, maar wel de beoordeling van de voorbije werkingen. De Vlaamse Regering keurt nu, na advies van de Raad van State, definitief een besluit goed dat uitvoering geeft aan het decreet.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois Na onderhandelingen met de sociale partners en na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het Vlaams Personeelsstatuut van 13 januari 2006, wat betreft een aantal maatregelen voor het zeewezen. Het betreft vooral coëfficiënten van de loodsprestaties van rivierloodsen, kanaalloodsen, Scheldemondenloodsen en Kustloodsen en andere toelagen.

Op voorstel van minister Marino Keulen De zitting 2007-2008 van het Vlaams Parlement wordt gesloten op 21 september 2008. De volgende dag worden de werkzaamheden hernomen.

Op voorstel van minister Marino Keulen Eind juni wijzigde de Vlaamse Regering principieel het besluit over het algemeen reglement op de boekhouding van de (centrale) besturen van de erkende erediensten. Het gaat om een aantal aanpassingen in verband met de termen 'overschot' en 'gecorrigeerd overschot'. Over dit wijzigingsbesluit werd bij hoogdringendheid advies ingewonnen bij de Raad van State. Die erkende het hoogdringend karakter van de aanvraag niet. Daarom werd het opnieuw voor advies aan de Raad van State voorgelegd binnen de normale termijn. Na dit advies keurt de regering nu het besluit definitief goed.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over het georganiseerde vrijwilligerswerk in het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Het decreet streeft een duidelijke profilering van alle vrijwilligerswerk binnen de welzijn- of gezondheidssector na, beoogt een transparante en eenduidige definitie die afgestemd is op de federale regelgeving en zoekt oplossingen voor de juridische bescherming van de vrijwilliger. Over dit voorontwerp van decreet wordt advies ingewonnen bij de SERV en de Raad van State.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over het algemeen welzijnswerk. Dit kaderdecreet wil een antwoord bieden op de vaststellingen van het Rekenhof en de beleidsevoluties die zich de afgelopen jaren binnen het algemeen welzijnswerk hebben voorgedaan. Het wil er voor zorgen dat het algemeen welzijnswerk een meer duidelijke profilering krijgt binnen het globale welzijns- en gezondheidslandschap. Hierbij is het belangrijk dat het algemeen welzijnswerk een evenwichtig gespreid aanbod verstrekt in Vlaanderen en Brussel. Hier zal ook een degelijke programmatie toe moeten bijdragen. De evolutie in het autonoom algemeen welzijnswerk naar geïntegreerde eerstelijnsvoorzieningen wordt met dit decreet verder gezet en geïntensifieerd. Over dit voorontwerp van decreet wordt nog advies ingewonnen bij de SERV en bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering keurt principieel een uitvoeringsbesluit goed bij het decreet over de zorg- en bijstandsverlening in de thuiszorg. Het komt tegemoet aan de problematiek van de rechtsonzekerheid - door onder meer de introductie van zorgkundigen - die zich het meest acuut stelt bij de doelgroep van de verzorgenden, die tewerkgesteld worden door de diensten voor gezinszorg. Het uitvoeringsbesluit komt in de plaats van het huidige statuut van de verzorgende in de thuiszorg. Het voorontwerp van decreet wordt ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering wijzigt principieel het personeelsstatuut van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening. Het gaat onder meer om de juridische verankering van maatregelen die betrekking hebben op de verhoging van de eindejaarstoelage en op de integratie van de restructuratiebonificatie in de salarisschalen. Ook de bepalingen over de regeling van de bescherming van klokkenluiders worden opgenomen. Het regelt ook de aansluiting bij de nieuwe Raad van Beroep. Dit besluit wordt nog geagendeerd voor onderhandelingen met het bevoegde Sectorcomité, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Roland De Paepe, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Landmaatschappij, wordt vanaf 1 december 2008 gepensioneerd.