Vlaamse Overheid

afbakeningsproces van het grootstedelijke gebied

Antwerpse toekomst gevrijwaard met het afbakeningsproces van het grootstedelijke gebied

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 5 september 2008

8.000 nieuwe woningen, meer dan 200 ha bijkomende bedrijfsruimte en extra 130 ha bos

Op voorstel van de Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening, Dirk VAN MECHELEN, keurde de Vlaamse Regering vandaag het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor de afbakening van het grootstedelijk gebied Antwerpen goed. Met dit plan worden de krijtlijnen vastgelegd waarbinnen de Antwerpse stadsregio zich de komende jaren verder kan ontwikkelen. Daarbij wordt vooral aandacht besteed aan een gezonde mix van wonen, werken en ontspannen. Het plan bevat zevenentwintig deelplannen en stelt de Antwerpse stadsregio in staat om in de toekomst meer dan tweehonderd hectaren bijkomende bedrijfsruimte te ontwikkelen, ruim achtduizend nieuwe woningen te realiseren en meer dan 130 hectaren bos aan te planten.

"Met de voorlopige vaststelling hebben we een fenomenale oefening afgerond, die jarenlang minutieus werd voorbereid. Niet alleen met de stad Antwerpen, maar met alle randgemeenten werd veelvuldig overleg gepleegd. Vandaag zijn we tot een evenwichtig voorstel gekomen waarbij we de toekomst van de Antwerpse regio vrijwaren en het grootstedelijke gebied Antwerpen nog aantrekkelijker wordt om er te werken, te wonen en te leven", vat minister Van Mechelen samen.

Het afbakeningsproces van het `grootstedelijk gebied Antwerpen' ging van start in april 2003. Het GRUP bepaalt de grenslijn waarbinnen de regionale ruimtelijke ontwikkelingen kunnen gebeuren op het vlak van wonen, tewerkstelling, open ruimte, recreatie, publieke voorzieningen enz. Hiernaast bevat het GRUP de prioritaire acties, de zogenaamde deelgebieden, die noodzakelijk zijn om deze ontwikkelingen concreet vorm te geven en ruimtelijk in te vullen.

De afbakening werd onderverdeeld in zevenentwintig deelplannen waaronder zestien woongebieden. Er worden ook zones vastgelegd waar een specifieke menging van wonen en werken wordt voorgeschreven en gebieden waar kleinhandel wordt vastgelegd. Verder zijn er drie bedrijventerreinen bestemd. Ook worden er verschillende grootstedelijke functies vastgelegd. Het GRUP voorziet ook duidelijke bestemmingen voor een regionale ontwikkeling van de luchthaven van Antwerpen-Deurne. Om de uitstraling van Antwerpen ten aanzien van de topsport te ondersteunen worden ook twee locaties bekeken voor de realisatie van een multifunctioneel voetbalstadion (kop noord van Petroleum Zuid en Mexico eiland in Antwerpen).

Bijkomende ruimte om te wonen en te ondernemen

Het ruimtelijk uitvoeringsplan creëert de mogelijkheid om de volgende jaren meer dan 8.000 nieuwe woongelegenheden te bouwen. Zestien woongebieden zorgen in de nabije toekomst voor een gespreid aanbod binnen de Antwerpse regio. (Silzburg en Hoekakker in Antwerpen, Merksemsebaan Noord en Zuid in Wijnegem, Hofke Moons en Kwade Gat in Wommelgem, Koeisteerthof in Mortsel, Schaliehoevewijk Zuid in Boechout, Groot Hoofsveld in Hove, Zeven Huysen in Lint, Broekbosstraat en Duffelshoek en Groeningen in Kontich, Lindelei in Aartselaar, Tuinlei in Schelle, Boskouter in Zwijndrecht).

Een aantal woongebieden worden gereserveerd tot 2015 om de ontwikkelingen te spreiden in de tijd. Voor het gebied Hoekakker in Ekeren is het dan weer van belang dat eerst de waterproblematiek wordt opgelost vooraleer de woonpotenties kunnen worden ingevuld.

In het uitvoeringsplan is ook heel wat nieuwe ruimte voorzien voor extra economische ontwikkeling. De reconversie en uitbreiding van de voormalige petroleumindustriesite Petroleum Zuid moet een multimodaal bedrijventerrein opleveren waar een koppeling tussen spoor-, water- en wegvervoer mogelijk wordt. In de gebieden Schaarbeek/Hogen Akkerhoek en Satenrozen/Keizershoek zijn grote uitbreidingen voorzien van de bestaande bedrijfsontwikkelingen aan de E17 en de E19. Voor de bestaande grootschalige bedrijvensite van Agfa Gevaert in het bebouwde stadsweefsel van Mortsel en Edegem werd naar een kwaliteitsvol toekomstperspectief gezocht. Er zal een menging van wonen en werken kunnen gebeuren binnen welomlijnde randvoorwaarden.

Ook de voormalige postgebouwen Post X aan het station van Berchem worden opgenomen in een deelplan. Op die manier zijn de nodige randvoorwaarden vastgelegd waardoor deze toplocatie kan ontwikkeld worden in relatie met een kwalitatief stationsplein.

De kleinhandelsontwikkelingen langs de R11 worden in de toekomst best geconcentreerd in een aantal zones. Om die reden is de zone Robianostraat in Borsbeek vastgelegd als een concentratiepunt voor kleinhandel.

De luchthaven van Deurne eindelijk erkend

Het deelplan voor de luchthaven biedt de nodige randvoorwaarden voor een optimale ontwikkeling van de luchthaven van Antwerpen-Deurne. Samen met het GRUP voor de omleiding van de R11 worden de nodige garanties geboden voor het functioneren van de luchthaven binnen de Europese luchtvaartregelgeving. "Door het bestemmen van het luchthavengebied worden de contouren voor de verdere ontwikkeling van de luchthaven nu éénduidig vastgelegd", stelt minister Van Mechelen.

Naast het luchthavengebied wordt op het luchthaventerrein zelf een stedelijk programma aan functies zoals kmo's en kantoren voorzien. Deze ontwikkelingen kunnen de verdere exploitatie van de luchthaven rendabeler maken waardoor de grootstad een zakenluchthaven kan uitbouwen die de dynamiek van de multinationale bedrijven binnen het stedelijk gebied kan ondersteunen.

Golfterrein Cleydael wordt een groene golf

Na jarenlange onzekerheid worden de bestemmingen voor dit bestaande golfterrein eindelijk vastgelegd. Door de ligging in de zuidelijke `openruimte vinger' tussen de A12 en de Schelde werden wel de nodige randvoorwaarden opgenomen om een afstemming met de natuurwaarden in dit gebied te bewerkstellingen. Bebouwing wordt tot een strikt minimum beperkt. Daardoor kan het golfterrein haar rol als volwaardig recreatiegebied in het zuiden van de stadsregio waarmaken.

Een stadsrandbos voor Antwerpen

Het GRUP legt ook de nodige ruimte vast voor een stadsrandbos. Er wordt meer dan 130 hectare extra bosgebied bestemd. Op deze manier wordt de open ruimte tussen de A12 en de E19 in het zuiden van Antwerpen versterkt en wordt een grote groene long voor het stedelijk gebied vastgelegd. Het gebied Edegemse Hoek - Groeningenhof - Pannebossen gelegen op het grondgebied van de gemeenten Aartselaar, Edegem en Kontich wordt opgevat als een gedifferentieerd landschap met een afwisseling geheel van bos, open ruimte en bestaande bebouwing waar eveneens plaats is voor zachte recreatie.

Een voetbalstadion voor Antwerpen

Om de uitstraling van Antwerpen ten aanzien van de topsport te ondersteunen worden twee locaties bekeken voor de realisatie van een multifunctioneel voetbalstadion. De noordelijke kop van het te ontwikkelen bedrijventerrein Petroleum Zuid komt in aanmerking gelet op de beeldwaarde aan de Schelde, de ligging aan de Ring én de combinatievoordelen met de overige ontwikkeling van Petroleum Zuid.

Ook een brede zone rond het Mexico Eiland wordt verder in aanmerking genomen en onderzocht.

Ten aanzien van de voorlopige vaststelling werd ervoor geopteerd om twee locaties als haalbare piste te behouden voor de ontwikkeling van een voetbalstadion. Mexico-eiland en de Noordrand Petroleum Zuid. Op basis van de resultaten van het openbaar onderzoek en verder verfijnende haalbaarheidsstudies zal de Vlaamse regering een keuze maken tussen beide locaties.

Openbaar onderzoek

Dit ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan wordt nu aan een openbaar onderzoek onderworpen. Elke burger heeft twee maanden de tijd om het plan in te kijken en er opmerkingen, adviezen of bezwaren over in te dienen. Het openbaar onderzoek start kortelings. De precieze data worden bekendgemaakt via pers en televisie. Het plan zal beschikbaar zijn in de gemeentehuizen en op de website www.ruimtelijkeordening.be.

Na het openbaar onderzoek worden de opmerkingen verwerkt door de Vlaamse Commissie voor de Ruimtelijke Ordening (VLACORO). Het plan wordt indien nodig aangepast. Uiterlijk 10 maanden na het openbaar onderzoek volgt de definitieve vaststelling van het plan door de Vlaamse Regering.

Voor de pers: meer info, plannen en visualisaties kan u bekijken en downloaden via:

http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/ruimtelijk/Nrup/00100/00132_00001/ index.html

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen Tel: 02 552 67 00
GSM: 0495 23 16 90
Email: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be