Vlaamse Overheid

`Zeehavengebied Zeebrugge' voorlopig vastgesteld

Gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan `Zeehavengebied Zeebrugge' voorlopig vastgesteld

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 5 september 2008

Dirk Van Mechelen: "Garanties voor de economische toekomst van het zeehavengebied Zeebrugge."

Vandaag heeft de Vlaamse Regering, op voorstel van Viceminister-president Dirk VAN MECHELEN, het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) "Zeehavengebied Zeebrugge" voorlopig vastgesteld. Met dit plan worden de bestemmingen en stedenbouwkundige voorschriften in het zeehavengebied geactualiseerd, met oog voor de uitbouw van de havenactiviteiten, de bewoners rond het gebied en de aanwezige natuurwaarden.

Uitgangspunt is het streven naar een economische levenskrachtige en milieuvriendelijke haven. Het RUP schept een kader voor een verdere ontwikkeling van de zeehaven. Zuinig ruimtegebruik vormt hierbij een belangrijk aandachtspunt. Het plan maakt de reconversie van oudere havendelen mogelijk.

Voorts biedt het plan de nodige bestemmingswijzigingen voor betere hinterlandverbinding, met ondermeer nieuwe mogelijkheden voor spoorvervoer en de autosnelweg AX.

Even belangrijk bij de opmaak van het plan, was de zorg voor de leefbaarheid van de woonkernen in het gebied. Het plan voorziet in een duidelijke begrenzing van de haven met buffering naar de omgeving, zodat de dorpen leefbaar blijven.

Binnen het havengebied blijft ruimte voor ecologische infrastructuur en de verbindingen met het groen buiten het havengebied blijfven maximaal bewaard.

"Dit plan biedt garanties voor de economische toekomst van het zeehavengebied, en komt ook ten goede aan omwonenden en natuurwaarden in het gebied", benadrukt de minister.

Openbaar onderzoek

Dit ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan wordt nu aan een openbaar onderzoek onderworpen. Elke burger heeft dan twee maanden de tijd om het plan in te kijken en er opmerkingen, adviezen of bezwaren over in te dienen. Het openbaar onderzoek start kortelings. De precieze data worden bekendgemaakt via pers en teletekst. Het plan zal beschikbaar zijn in de gemeentehuizen en op de website www.ruimtelijkeordening.be.

Na het openbaar onderzoek worden de opmerkingen verwerkt door de Vlaamse Commissie voor de Ruimtelijke Ordening (VLACORO). Het plan wordt indien nodig aangepast. Uiterlijk 10 maanden na het openbaar onderzoek volgt de definitieve vaststelling van het plan door de Vlaamse Regering. Na publicatie van het besluit van de Vlaamse Regering in het Belgisch Staatsblad, worden de nieuwe bestemmingen en voorschriften uit het plan van kracht en kunnen de nodige vergunningen aangevraagd worden om deze werken uit te voeren.

Resultaat van een grondig planningsproces

Het ontwerp van ruimtelijk uitvoeringsplan is zeker niet op één dag getekend. Het voorlopig vastgestelde plan voert het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen uit, meer in het bijzonder de toekomstmogelijkheden voor de zeehavengebieden.

Dit GRUP kadert in het strategische planningsproces voor de haven van Brugge-Zeebrugge en vervangt de bestemmingen van het gewestplan Brugge-Oostkust in het afgebakende gebied. Het GRUP is gebaseerd op beslissing van de Vlaamse Regering van 22 september 2006, waarbij akte werd genomen van het strategische plan voor de haven. Via het strategische planningsproces werd een maatschappelijk draagvlak bekomen waarin vele verzuchtingen in verband met de havenontwikkeling werden verenigd.

Waarom zeehavens afbakenen?

In uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen bakent de Vlaamse Regering de Vlaamse zeehavens af. Dit gebeurt door de opmaak van ruimtelijke uitvoeringsplannen die aangeven op welke locaties binnen de haven welke ontwikkelingen de meeste kansen moeten krijgen. Ook de buffering en integratie van de zeehaven in de omgeving is een belangrijk aandachtspunt. Het Departement Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid is belast met de opmaak van deze plannen.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen Tel: 02 552 67 00
GSM: 0495 23 16 90
Email: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be