Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2008Z01692

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over hoge beloningen in het hoger onderwijs. (Ingezonden 4 september 2008)


1
Wat is uw oordeel over de uitzending van EenVandaag, waaruit blijkt dat bestuurders in het hoger onderwijs in één jaar tot 614.000 euro verdienen met behulp van bonussen en andere beloningselementen? 1)


2
Deelt u de mening dat hiermee via een omweg het salarismaximum van de minister-president wordt overschreden? Zo neen, wat gaat u doen aan de grote ergernis onder personeel en studenten over de beloningen van 239.000 tot 614.000 euro voor bestuurders in het hoger onderwijs die uit publieke middelen worden betaald?


3
Vindt u het aanvaardbaar dat de Raad van Toezicht van een hogeschool een vergoeding van 614.000 voorstelt en goedkeurt? Zo ja, op grond waarvan? Zo neen, wat gaat u hiertegen ondernemen?


4
Wat is de visie van het kabinet op de extreem hoge vergoedingen van publieke bestuurders via bonussen, vertrekpremies en andere beloningselementen, waarmee het afgesproken salarismaximum alsnog wordt overschreden? Bent u bereid hiertegen maatregelen te nemen?


5
Deelt u de mening van de voorzitter van de Algemene Onderwijsbond, dat bestuurders onder de CAO van de instelling moeten worden gebracht? Zo nee, hoe voorkomt u de buitensporige vergoedingen die - zonder overleg met het personeel - door een Raad van Toezicht kunnen worden vastgesteld?


1) EenVandaag, 2 september 2008