Provincie Noord-Holland

Visie Randstad 2040 ondersteunt onze ambities

5-9-2008

De bestuurders van de Metropoolregio Amsterdam voelen zich gesteund door de Structuurvisie Randstad 2040 die het kabinet vandaag presenteert.

Met de Structuurvisie onderkent het kabinet het belang van stedelijke economieën en de keuzes die gemaakt moeten worden om die te laten floreren. Keuzes die ook voor de Metropoolregio Amsterdam nadrukkelijk aan de orde zijn.

Het kabinet wil met de Structuurvisie voor de Randstad sterker maken wat sterk is. De nadruk ligt terecht op die aspecten van de Randstad die bijdragen aan een sterke economische positie en duurzame ontwikkelingen in 2040. Zo stelt de Structuurvisie vast dat ruimtelijk economische groei plaatsvindt in relatief kleine, maar internationaal georiënteerde steden (zoals Barcelona, Praag, Frankfurt, Brussel en Amsterdam). De keuze van het kabinet om vooral de potenties van de steden in de Randstad verder te ontwikkelen, zorgt dat deze steden de concurrentie met andere Europese steden kunnen blijven aangaan.

Duurzaam
Kiezen voor stedelijkheid betekent in de eerste plaats verdichten van de steden, onder andere door meer appartementen te bouwen. Het kabinet ziet een verdichtingsmogelijkheid van 40%. De Metropoolregio Amsterdam juicht dit toe. Het bouwen in bestaand stedelijk gebied is de meest duurzame keuze.

Bereikbaar
Om de randstad echt duurzaam te kunnen ontwikkelen zijn goede en fijnmazige verbindingen onontbeerlijk. De opgave ligt hier vooral bij de bereikbaarheid binnen de regios. Zo vraagt de uitbreiding van Almere om een goede en snelle verbinding langs de lijn Schiphol-Amsterdam-Almere. Ook voor mogelijke uitleglocaties zoals die in de Haarlemmermeer is bereikbaarheid van het grootste belang.

Groen
De Metropoolregio Amsterdam hecht zeer veel waarde aan het groene landschap in de Randstad. Het kabinet wil, net als de Metropoolregio meer doen dan alleen het beschermen van het open landschap. Het groen om de grote steden heen moet niet alleen bewaard worden maar moet een forse kwaliteitsimpuls krijgen. Zo draagt het optimaal bij aan het aantrekkelijke vestigingsklimaat van de Randstad.

Snelheid en doorzettingskracht
De bestuurders van de Metropoolregio Amsterdam hebben hoge verwachtingen van de uitvoering van de Structuurvisie. Het Rijk bemoeit zich voor het eerst sinds lange tijd weer zo nadrukkelijk met de ruimtelijke ordening van Nederland. Dat belooft veel op het gebied van snelheid en doorzettingsmacht. De verwachting van de Metropoolregio is dan ook dat de genoemde ambities hun weerslag vinden in aangekondigde sleutelprojecten. Bovendien kunnen de projecten uit het programma Randstad Urgent nu snel worden uitgevoerd.

Over Metropoolregio Amsterdam
Het overleg Metropoolregio Amsterdam bestaat uit lokale en regionale overheden in de noordelijke deel van de randstad. Deelnemers zijn de gemeenten Aalsmeer, Almere, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Bennebroek, Beverwijk, Blaricum, Bloemendaal, Bussum, Diemen, Edam-Volendam, Haarlem, Haarlemmerliede-Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Hilversum, Huizen, Landsmeer, Laren, Muiden, Naarden, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uitgeest, Uithoorn, Velsen, Waterland, Weesp, Wijdemeren, Wormerland, Zaanstad, Zandvoort, Zeevang, de provincies Noord-Holland en Flevoland, de Stadsregio Amsterdam en de stadsdelen Osdorp, Noord en Zuidoost.

Nieuwsredactie