Sociaal-Economische Raad

5 september 2008
Het vertrouwen dat mensen hebben in elkaar en in de samenleving valt niet af te dwingen door het streven om onzekerheid zoveel mogelijk uit te bannen. Dat was de boodschap van Pauline Meurs die samen met twee andere hoogleraren gisteren de eerste Verweij-Jonker-lezing voor haar rekening nam. De pogingen van veel maatschappelijke instellingen als ziekenhuizen om zich te rechtvaardigen via meetbare indicatoren kan zelfs contraproductief uitpakken, zo waarschuwde de Rotterdamse hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg.

Meurs wees erop dat Nederland in betrekkelijk korte tijd veranderd is van een high trust samenleving in een low trust samenleving. Het vertrouwen in overheid en de politiek is flink afgenomen, maar ook maatschappelijke instellingen liggen onder vuur. Kranten schrijven regelmatig over falende scholen en thuiszorginstellingen die niet de zorg leveren die van hen verwacht mag worden.
Een van de manieren waarop politici en bestuurders met dat afnemende vertrouwen omgaan is door het opvoeren van verantwoording en controle. Onderwijsinstellingen en ziekenhuizen moeten steeds meer informatie leveren over waar ze mee bezig zijn. Van alles moeten ze aangeven via meetbare indicatoren die de inzichtelijkheid en de voorspelbaarheid moeten vergroten waardoor ook het vertrouwen zou moeten toenemen. "Deze manier van vertrouwen bevalt me niet", zei Meurs. Ze wees erop dat veel prestatie-indicatoren vaak weinig zeggen over daadwerkelijke kwaliteit en ook nog eens middelmatigheid in de hand werken die ervoor zal zorgen dat burgers nog minder enthousiast worden over hoe die scholen en ziekenhuizen presteren.

Binnen bedrijven

Een zelfde manier van omgaan met onzekerheid ziet Meurs ook in de politiek. Politici proberen krampachtig om de kloof die er zou zijn met de burgers te dichten door meer te doen wat zij denken dat de burger van hun verwacht. De gemiddelde burger .... ... ook in het integratiedebat. Het opschroeven van de eisen aan nieuwkomers moet leiden tot een grotere voorspelbaarheid. "Eerst moeten ze zo worden zoals wij. Pas dan kan er sprake zijn van vertrouwen." Werken aan vertrouwen is volgens haar dan ook alleen mogelijk als mensen bereid zijn om onzekerheden toe te staan. Volgens Meurs is sociaal vertrouwen dan ook vooral een kwestie van durf.

Een videoverslag van de lezing verschijnt binnenkort op deze site.