Senternovem


Nieuws

05-09-2008 | WATT, 's wereld eerste duurzaam danceclub geopend in Rotterdam

Op 4 september jongstleden opende de Sustainable Dance Club WATT haar deuren. En die naam zegt veel, want de nieuwe club bespaart energie door het zelf op te wekken. Met een duurzame dansvloer die de zaal verlicht als erop gedanst wordt. Daarnaast zijn er vele duurzame toepassingen zoals het gebruik van regenwater in de spoelbakken en LED-verlichting. Op dinsdag 2 september opende Iggy officieus de nieuwe duurzame dansclub.

Windmolens, regenwater en zonnepanelen
Het pand waar WATT zijn onderkomen vindt, heeft na de sluiting van Nighttown twee jaar geleden, een complete metamorfose ondergaan. Het interieur is helemaal aangepast volgens de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, windmolens en zonnepanelen leveren gratis schone energie en regenwaterbassins maken besparing op leidingwater mogelijk. Niet direct zaken die je regelmatig in een uitgaansgelegenheid aantreft. En dat kan ook niet, want WATT heeft de primeur: het is de eerste duurzame dansclub ter wereld.

Duurzaam dansen
Het pronkstuk van de WATT is de 'duurzame dansvloer'. Die is ontwikkeld door de Sustainable Dance Club, een Rotterdamse organisatie die producten ontwikkelt en advies geeft op duurzaamheidsgebied. De vloer met een oppervlakte van 30 m2 levert energie als erop gedanst wordt. Afhankelijk van de heftigheid van de bewegingen, levert een dansje tussen de 2 en 20 Watt per persoon. Het is nog net niet genoeg om in de energiebehoefte van de hele club te voorzien, maar het zorgt wel voor de verlichting op de dansvloer.
Verder zorgt led-verlichting voor 85% afname van energie voor licht, de backstageruimte met wordt verwarmd met warmte uit de elektrische ruimte en er zijn twee 'minimal waste bars' met tappunten in plaats van flesjes en natuurlijk met gerecyclede bekers. Opvallend is het urinoir, dat niet is niet aangesloten op de waterleiding en waarmee anderhalf wedstrijdbad vol water per jaar wordt bespaart.

Duurzaamheid concreet
Duurzaamheid is als pionier doorgevoerd in de totale WATT organisatie. De eerste Sustainable Dance Club(TM) ter wereld besteedt in de volledige exploitatie op een creatieve en aansprekende wijze aandacht aan duurzaamheid. Duurzaamheid is in een notendop terug te brengen naar drie peilers: People, Planet en Profit. WATT heeft hiervan gemaakt Primeur, Plezier en Probeer het maar eens beter te doen. Fysieke elementen moeten vernieuwend zijn en een meerwaarde hebben in de totale beleving van de bezoekers. Bij alle elementen ïs gekeken naar praktische en financiële haalbaarheid en meerwaarde voor een unieke uitgaansbelevenis. De randvoorwaarden waren een aanzienlijke verminderende milieubelasting ten opzichte van vergelijkbare clubs:
* 30% op energie

* 50% op water

* 50% op afval

* 30% op CO2

Voor het realiseren van de besparingen ten opzichte wordt de 'trias ecologica' methode gebruikt. Ook bij de inkoop van consumpties wordt gekeken naar de duurzaamheid ervan.
Het ontwerp is van de architectenbureaus Kossmann.deJong en Döll - Atelier voor Bouwkunst. De Sustainable Dance Club, een initiatief van Enviu en Döll, draagt zorg voor de implementatie van duurzaamheid in de gehele bouw. Bij de verbouwing zijn zichtbare en onzichtbare duurzame maatregelen getroffen op het gebied van energie, water en materiaal. De smaakmakers in WATT zijn de spectaculars, innovatieve eyecatchers die duurzaam een nieuw gezicht geven. Zie voor meer informatie zie website van de Sustainable Dance Club en het factsheet over de club (download, 696 kB).