Gemeente Almere

Inwoners Almere Haven ontwikkelen samen met gemeente nieuw park- en woongebied

05-09-2008

foto Sportpark de Wierden Het college van b en w van Almere wil (toekomstige) inwoners zo veel mogelijk invloed geven op de ontwikkeling van hun eigen woonomgeving. Daartoe heeft het de Almere Principles vastgesteld, het particulier opdrachtgeverschap op grote schaal geïntroduceerd en is het - niet in de laatste plaats - een uniek participatieproces gestart in Almere Haven.

Daarnaast kunnen toekomstige bewoners via alternatieve vormen van opdrachtgeverschap in sterke mate zelf bepalen hoe hun woning en woon-omgeving als onderdeel van het nieuwe Sportpark er straks uit komen te zien ((collectief) particulier- en medeopdrachtgeverschap). Kortom, het nieuwe sportpark wordt voor en (mede) door bewoners vorm gegeven.

Betere mogelijkheden wooncarrière en versterking groen, sport en recreatie De woningvoorraad van Haven is gemiddeld ouder, goedkoper, kleiner, met meer (sociale) huur dan elders in Almere. Starters op de woningmarkt, huishoudens met een midden- of hoger inkomen en de groeiende groep ouderen komen te weinig aan bod op de woningmarkt in Haven. Om inwoners van Almere Haven de kans te bieden binnen hun stadsdeel een wooncarrière te kunnen maken is gekozen voor aanvullende woningbouw in het gebied dat wordt gevormd door Sportpark De Wierden en directe omgeving. Daarnaast kan het gebied beter worden benut als groen- , sport- en recreatiegebied voor Almere Haven dan nu het geval is.

Bewonerspeiling en Havenpanel
Door middel van een huis-aan-huis - in heel Almere Haven - verspreide informatiefolder en Bewonerspeiling hebben Havenaren voor wonen, woonomgeving, groen & uitstraling en sport & recreatie bijgedragen aan uitgangspunten voor het stedenbouwkundig plan. Deze uitgangspunten zijn aanvullend op de uitgangspunten die het college reeds had geformuleerd. Uiteindelijk zullen de uitgangspunten door de gemeenteraad worden vastgesteld. Op basis van de uitgangspunten wordt de komende maanden een stedenbouwkundig plan voor het gebied opgesteld.

Havenaren kunnen zich verder opgeven voor deelname aan het Havenpanel. Dit Havenpanel kiest op 16 september het stedenbouwkundig bureau dat het plan voor het nieuwe Sportpark De Wierden gaat maken. Op die dag zullen drie bureaus zich presenteren in de Roestbak in Almere Haven. In hun presentatie zullen zij met name ingaan op hoe het Havenpanel een rol krijgt in de planvorming. Dezelfde avond stemt het publiek en wordt het winnend bureau bekend gemaakt.

Alternatieve vormen van opdrachtgeverschap
De gemeente Almere wil inwoners van Almere de mogelijkheid geven hun eigen woonwensen te realiseren en besteedt extra aandacht aan alternatieve vormen van opdrachtgeverschap bij nieuwe woningbouw. In november 2007 is in het Homeruskwartier zodoende succesvol gestart met nieuwe vormen van stadsontwikkeling. Daar kunnen mensen alleen of met een collectief zelfstandig hun eigen woning ontwikkelen - (collectief) particulier opdrachtgeverschap. Daarnaast is medeopdrachtgeverschap geïntroduceerd. Een ontwikkelaar, of woningcorporatie, ontwikkelt de woningen in dat geval met inspraak van de toekomstige bewoners.

Uit de resultaten van de Bewonerspeiling blijkt dat van de 457 geïnteresseerden in een woning in het nieuwe Sportpark De Wierden eenderde geïnteresseerd is in (collectief) particulier opdrachtgeverschap en nog eens eenderde in mede-opdrachtgeverschap.

Duidelijk is dat Havenaren daadwerkelijk hun eigen stad willen maken. En met het geschetste proces krijgen toekomstige bewoners en gebruikers feitelijk een rol in de bepaling van het stedenbouwkundig plan, de gronduitgifte en de daadwerkelijke realisatie van de nieuwe woonwijk. Hiermee is de ontwikkeling van het nieuwe Sportpark De Wierden te bestempelen als uniek innovatief project binnen gebiedsontwikkeling in Nederland.

Het college bepaalt samen met bewoners welke uitgangspunten gelden voor de doorontwikkeling van het Sportpark De Wierden. Daarvoor is een huis aan huis verspreide Bewonerspeiling ingezet. De uitgangspunten worden in een `Havengesprek' vastgesteld, waarna bewoners zelf de keuze kunnen maken voor het stedenbouwkundig bureau dat met de uitgangspunten aan de slag gaat. Een `Havenpanel' met bewoners speelt in het ontwerpproces verder een rol als co-producent.

Artikel(en)


* 6 september: 2e Havengesprek op de Brink in Almere Haven
* Meld u aan voor het Havenpanel!