CDA

Van Geel: Kernenergie onvermijdelijk

Kernenergie in Nederland is voor de toekomst onvermijdelijk. Dat heeft CDA-fractieleider Pieter van Geel deze week in zijn weblog geschreven.

âIedereen heeft last van de hoge olieprijzen en de flinke smak geld die een volle tank benzine daarom elke keer weer kost. Veel van onze welvaart stroomt regelrecht naar het Midden Oosten. En we willen niet te afhankelijk worden van die OPEC oliesjeiks. Aan de andere kant is deze zomer het gewelddadige conflict tussen Rusland en Georgië opgelaaid. Dit maakt duidelijk dat we ook niet te afhankelijk willen zijn van de Russen wanneer het op energievoorziening aankomt. Tel daar de negatieve gevolgen van CO2 uitstoot en het opraken van onze gasreserves nog eens bij op, en ik concludeer dat kernenergie onvermijdelijk isâ, aldus Van Geel.

Van Geel legt uit dat energiebronnen als windenergie, biomassa en zonne-energie voorlopig nog niet voldoende uitontwikkeld zijn om aan de alsmaar stijgende vraag naar energie te voldoen. Bovendien importeren we nu al veel stroom die is opgewekt in landen om ons heen, voornamelijk Frankrijk.

De fractieleider houdt zich aan het regeerakkoord, waarin staat dat deze kabinetsperiode geen nieuwe kerncentrales worden gebouwd. âMaar het is praktisch onmogelijk om in deze kabinetsperiode een nieuwe centrale te bouwen. De voorbereidingen voor de bouw zouden simpelweg teveel tijd in beslag nemen. Maar dat betekent niet dat het denken stil moet staan.â Het initiatief hiervoor ligt niet bij de overheid, maar bij het bedrijfsleven. Wanneer een ondernemer het verzoek indient voor de toekomstige bouw van een kerncentrale, dat voldoet aan alle daaraan gestelde wettelijke eisen, zal deze vergunning uiteindelijk verleend moeten worden. âEn persoonlijk zou ik dat nog toejuichen ookâ, zo zegt Van Geel. âIk zou daarom minister Cramer en het kabinet willen oproepen hier met een âopen mindâ naar te kijken. Want we hebben niks aan jarenlange juridische procedures. Daarvoor is het probleem te urgent.â

---