Openbaar Ministerie


OM eist gevangenisstraffen voor poging moord langs A13

5 september 2008 - Arrondissementsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft langdurige gevangenisstraffen geeïst tegen vier mannen uit Den Haag die van poging moord worden verdacht. De 19-jarige hoofdverdachte hoorde drie jaar gevangenisstraf eisen, waarvan één jaar voorwaardelijk. Tegen de andere drie verdachten eiste de Officier van Justitie 18 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Een vijfde verdachte, die in opdracht van de hoofdverdachte met een auto met daarin een vuurwapen wegreed voordat de politie arriveerde, moet wat betreft het OM een werkstraf krijgen van 120 uur en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

De vier verdachten schopten en sloegen in op een 27-jarige man uit Rotterdam terwijl hij op de grond lag. Volgens de Officier van Justitie gebruikten de mannen daarbij exorbitant veel geweld en probeerden ze de man overal waar ze maar konden, te raken. Eén van de verdachten heeft daarna nog met een gas/alarmpistool schoten gelost in de richting van de 27-jarige man en zijn auto. Hierbij werd niemand geraakt.

De poging tot moord vond plaats op 27 mei 2008. De 19-jarige hoofdverdachte had het slachtoffer gebeld en hem gevraagd naar een parkeerterrein bij het Texaco tankstation langs de A13 richting Rotterdam te komen. Aanleiding bleek een verbroken relatie die de 19-jarige hoofdverdachte met een 17-jarig meisje had gehad. Het slachtoffer was een achterneef van dat meisje.

Toen de achterneef bij de parkeerplaats aankwam en uit zijn auto stapte, raakten de mannen direct slaags. De drie andere verdachten, die door de 19-jarige Hagenaar van tevoren al waren gebeld om hem te komen helpen, bemoeiden zich met de vechtpartij en schopten en sloegen er volgens het OM flink op los. De 17-jarige ex-vriendin die door de 19-jarige hoofdverdachte gedwongen was om mee te gaan naar de Texaco zag op dat moment kans om te ontsnappen. Het meisje was daarvoor ook voor het oog van getuigen op de parkeerplaats door de 19-jarige Hagenaar langdurig uitgescholden en mishandeld.

De poging tot moord, de mishandeling en de wederrechtelijke vrijheidsberoving van het 17-jarige meisje en de schietpartij zorgden die avond voor veel onrust. Toen de politie om 19.00 uur de melding kreeg, begaven zij zich met spoed naar het parkeerterrein. Er werd een politiehelikopter ingezet en het arrestatieteam werd opgeroepen. Omdat het niet direct duidelijk was aan welke kant van de snelweg zich het geweld had voorgedaan, moest de politie op beide parkeerterreinen een onderzoek instellen. Hierbij zijn zowel het politiekorps Haaglanden als Rotterdam-Rijnmond ingezet. Beide parkeerterreinen werden ontruimd, personeel en bezoekers van de tankstations en restaurants moesten uit veiligheidsoverwegingen binnen blijven.