Saxion Hogescholen
BR>


'Excellentie' thema bij Saxion opening


Op 5 september wordt het academisch jaar hoger beroepsonderwijs Saxion geopend in Deventer. Naast een toespraak van de voorzitter van de Raad van Bestuur, de heer W. Boomkamp en de voorzitter van de Sociaal Economische Raad, de heer A. Rinnooy Kan vindt een discussie plaats onder leiding van burgemeester A. Heidema.
Deze openingsmanifestatie staat in het teken van `excellentie', een thema dat een belangrijke plaats inneemt in de strategische visie van Saxion voor de komende jaren.

Toespraak drs. J.W. Boomkamp, voorzitter Raad van Bestuur Saxion

In zijn toespraak benadrukt Boomkamp, dat excellentie van studenten niet mogelijk is zonder bevlogen studenten. Om succesvol te worden in een studie is een doordachte keuze noodzakelijk. Het is daarom wenselijk te komen tot `intakegesprekken', die de kans op het maken van een verkeerde keuze verkleinen.
Ook het stellen van hogere eisen aan studenten, door het aantal studiepunten dat vereist is in de propedeuse te verhogen, kan bijdragen aan het uiteindelijke studiesucces. Het studierendement ligt bij Saxion op ruim 70%; dat wil de onderwijsorganisatie opschroeven tot 90%.
Boomkamp bepleit ook een groter onderzoeksbudget voor hbo-instellingen, die een rol toebedeeld hebben gekregen op het terrein van praktijkgericht onderzoek.
Nu gaan de beschikbare middelen nog uitsluitend naar het wetenschappelijk onderwijs.
Het aantal zeer talentvolle studenten dat bij Saxion een honoursprogramma volgt, zal snel op 300 tot 400 studenten liggen. Met dergelijke programma's wil Saxion deze studenten ook aan de regio binden.

Toespraak prof.dr. A.H.G. Rinnooy Kan, voorzitter SER

Rinnooy Kan pleit voor excellentie in de vorm van talentontwikkeling, omdat Nederland alle talenten en alle soorten talenten nodig heeft. Individualisering en de behoefte aan diversiteit en maatwerk vereist de inzet van ieders unieke talenten.
Hij pleit ook voor een stelsel, dat individueel maatwerk tot uitgangspunt kent en daarmee het principe van gelijke kansen beter mogelijk maakt.
Om een en ander te realiseren zijn er in zijn visie drie O's nodig: Onderwijs, beter gezegd docenten die excellent en gedreven zijn. Dat vereist een goed werkklimaat. Met een vijftiende plaats van Saxion als beste werkgever in 2008 schept de werkgever daarmee de noodzakelijke voorwaarden.

Ondernemers dienen in de ogen van Rinnooy Kan onder andere hun aandeel in de investeringen voor R&D te verhogen en ruimhartig te investeren in scholing, loopbaanbegeleiding, kortom in een leven lang leren.

De Overheid moet bereid zijn betekenisvolle differentiatie tussen scholen aan te moedigen. Zo kunnen experimenten gestart worden met tijdelijk regelarme scholen, dit kan uitgroeien tot een licentiemodel voor inrichting en bestuur van het onderwijs.

Ook zou het bekostigingsmodel van het onderwijs moeten worden aangepast, zodat er een prikkel tot maatwerk ontstaat. Verder is het volgens hem belangrijk, dat een deel van het onderwijsbudget op basis van kwaliteitsbeoordeling wordt toegewezen.


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------------

Meer informatie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer R. Admiraal, directeur dienst Interne en Externe Betrekkingen, tel.: 053 - 487 16 31.

De integrale tekst van de beide toespraken is ook beschikbaar. U kunt deze ontvangen door te mailen naar ieb@saxion.nl.