Gemeente Leeuwarden

Persbericht gemeente Leeuwarden, 5 september 2008

Werkacademie maakt beter gebruik van economie

Leeuwarden nut economische tij uit

Inleiding:

De arbeidsmarkt is enorm in beweging. Er is krapte. Er liggen kansen voor mensen, die al langer aan de kant staan. Werkgevers zijn bereid mee te denken over arrangementen, scholing en instroom van werkzoekenden. De Werkacademie is vanaf 2007 in ontwikkeling en boekt zeer goede resultaten. Leeuwarden stond in 2007 op plaats acht van gemeenten met de grootste uitstroom uit de bijstroom. De ambities van Leeuwarden voor de komende jaren blijven hoog. Het college van b. en w. heeft besloten met extra maatregelen en investeringen tot een bedrag van ¤ 13.5 miljoen voor de komende twee jaaar fors in te zetten. De krapte op de arbeidsmarkt biedt nu nog kansen om de aanpak van de Werkacademie te intensiveren en verder te verbeteren.

Toelichting:

De kloof tussen de vraag naar arbeid en het aanbod van de mensen uit het huidige bestand wordt steeds groter en moeilijker te overbruggen. Bovendien zijn er steeds meer signalen, dat er sprake is van een stagnerende economische groei. Dit vraagt om vernieuwing, intensivering van de aanpak, meer op maat van de klant en op maat van de doelgroep. Deze aanpak vraagt om extra investeringen om de forse ambities waar te kunnen maken. Het college richt zich met het plan 'Kansen en vernieuwingen' op de volgende resultaten:


- Kwantitatief

Er wordt alles op alles gezet om nog meer mensen aan het werk te helpen. Eind 2008 is het aantal klanten teruggebracht van 3400 naar 3100. In 2010 is het gemiddeld aantal klanten verder terug gebracht naar 2380.

De komende jaren worden hiervoor honderden extra detacheringsbanen gecreëerd om hiermee nog meer mensen werkende weg aan regulier werk te helpen. Daarnaast wordt extra ingezet op startende ondernemers vanuit de Wet Werk en Bijstand en wordt er dit jaar nogmaals een baanbrekersbeurs georganiseerd.


- Kwalitatief

Extra inzet op het Startprogramma waar bemiddeling naar werk en de diagnose centraal staan. Extra inzet op duurzaamheid van plaatsingen door de inzet van jobcoaches tot wel twee jaar na plaatsing op een reguliere baan. Experimenteren met nieuwe manieren van aanpak voor specifieke doelgroepen (hoger opgeleiden, allochtonen, werklozen van 45 jaar en ouder, empowerment). Met deze ervaringen wordt voorzien in een kwalitatieve doorontwikkeling van de Werkacademie.


- Samenwerking

De samenwerking met onze partners in de keten, met RIB's en met de werkgevers wordt (regionaal) verder ontwikkeld en structureel gemaakt. Vanuit een gezamenlijke visie en aanpak wordt samengewerkt om structureel meer vacatures voor de doelgroep beschikbaar te krijgen . Deze samenwerking is erop gericht om


- één dienstverleningsconcept van het UWV, CWI en de gemeente in een bedrijfsverzamelgebouw te ontwikkelen;


- één werkgevers-servicepunt voor de vacature vervulling tot stand te brengen;


- te komen tot een Friese commissie arbeidsparticipatie en om


- één jongerenloket voor een gezamenlijke invulling van de leerwerkplicht vorm te geven.

Deze maatregelen en extra investeringen tot een bedrag van ¤ 13.5 miljoen vvoor de komende twee jaar kunnen uit de middelen van het werkdeel WWB en als 'actiegeld' uit de voorziening van het Fonds Werk & Inkomen gedaan worden.

De extra middelen moeten naast het accent op volume verlaging van de WWB de nadruk leggen op een kwaliteitsslag van de re-integratieaanpak in de Werkacademie. Dit accent doet meer recht aan principes van maatwerk. Het biedt voor de WWB-doelgroep ten tijde van laagconjunctuur mogelijkheden uitzicht op een baan te creëren.

Op weg naar een sluitende aanpak krijgen hiermee mensen met een WWB uitkering vanuit de gemeente de komende jaren een aanbod op maat om binnen de verschillende programma's van de Werkacademie zich optimaal voor te bereiden op de arbeidsmarkt of om te participeren in de samenleving.



Gemeente Leeuwarden