Lex Joon gaat voor FIA Europese titel

Zaandam, 28 augustus 2008 - Een Nederlander FIA Europees Kampioen en nog wel in de allersnelste tak van de autosport? Jazeker, dat was al een keer zo in 2005 en deze voor de Nederlandse autosport historische gebeurtenis kan zich herhalen. Van 5 tot en met 7 september worden op het Engelse circuit van Santa Pod de European Finals verreden en in de koningsklasse van de dragrace-sport gaat de Nederlander Lex Joon (Zaandam) aan de leiding. De met zijn topsnelheid van meer dan 500 km/u snelste Nederlander verdedigt in Engeland een voorsprong van vijf punten.

Dragracen is niet alleen de meest elementaire, maar ook de snelste tak van de autosport. Twee voertuigen die in rechte lijn over een afstand van ¼ mijl (402 meter) in een rechtstreeks duel strijden om de winst. Top Fuel is de hoogst haalbare klasse, de Formule 1 van de dragrace-sport. Top Fuel-dragsters leggen de ¼ mijl vanuit een staande start af in 4,6 seconden en bereiken daarbij snelheden van 500 km/u! Binnen 0,8 seconden accelereert een Top Fuel-dragster met zijn bijna 8.000 pk (!) sterke motor naar 160 km/u! De prestaties van een Formule 1-auto verbleken daarbij.

In deze snelste klasse van het door de overkoepelende wereldautosportbond FIA erkende kampioenschap gaat de Nederlander Lex Joon aan de leiding. Van 5 tot en met 7 september wordt op Santa Pod met de European Finals het seizoen 2008 afgesloten. De man uit Zaandam verdedigt in Engeland een voorsprong van vijf punten op de locale held Andy Carter. Derde staat de Zweed Micke Kagered en zelfs de man op plaats vier en regerend Europees Kampioen Urs Erbacher heeft nog kansen om zijn titel te prolongeren. De European Finals beloven daarmee een spannende aangelegenheid te worden waarbij de Nederlander er alles aan zal doen om voor de tweede keer de Europese kroon in de wacht te slepen.

Lex Joon schreef in 2005 geschiedenis door als eerste Nederlander in de dragrace-sport een FIA Europese titel te veroveren. Ook toen deed hij dit door in de Top Fuel-klasse de volledige Europese top achter zich te laten. Tijdens het officiële FIA-gala in Monaco mocht de Nederlander toen plaatsnemen naast de wereldkampioen Formule 1 van dat jaar Fernando Alonso. Zondag 7 september is bekend of Joon als eerste en waarschijnlijk enige Nederlander naar Monaco mag afreizen. Wie er als Formule 1-wereldkampioen naast hem zal staan blijft nog iets langer in nevelen gehuld.