PontMeyer

P E R S B E R I C H T

Zaandam, 5 september 2008

Resultaat in lijn met marktomstandigheden


· Omzet nam af met 2,7% tot 226,7 miljoen (H1 2007: 233,0 miljoen)


· Volumegroei 1,9%


· Operationeel resultaat vóór afschrijving goodwill en bijzondere posten 9,0 miljoen (H1 2007: 12,1 miljoen)


· Kostenniveau afgenomen met 5,5%


· Nettowinst 5,0 miljoen (H1 2007: 5,7 miljoen)


· Het resultaat per aandeel bedraagt 1,88 (H1 2007: 2,02)

De heer Hol, bestuursvoorzitter van PontMeyer: Waar het marktsegment waarin PontMeyer actief is zich in 2007 nog kenmerkte door stijgende prijzen en een volle benutting van de Nederlandse bouwmarkt, begonnen de effecten van de crisis op de financiële markten in de eerste helft van 2008 ook door te werken in ons marksegment. In het licht van deze omstandigheden stemt ons resultaat over het eerste halfjaar van 2008 tot tevredenheid. Het effect van de prijsdaling op de omzet werd bijna geheel gecompenseerd door een toename van het volume en een continue aandacht voor de verbetering van bedrijfsprocessen, resulterend in een lager kostenniveau. Het lagere resultaat van de business units handelsbedrijven en groothandel werd in zijn geheel veroorzaakt door het effect van voorraadresultaten, terwijl de operationele ontwikkelingen positief waren. De business unit Hout Konstruktie Nederland realiseerde een substantiële verbetering van het resultaat. Gezien de huidige onzekere marktomstandigheden doet PontMeyer geen uitspraak over de ontwikkeling van de resultaten in 2008.

Toelichting op de resultaten
De omzet is ten opzichte van het eerste halfjaar van 2007 met 2,7% afgenomen van 233,0 miljoen tot 226,7 miljoen. Deze afname is te verklaren door een afname van de gemiddelde prijs (2,3%) en het effect van de desinvestering van activiteiten (2,3%). De daling werd deels gecompenseerd door een toename van het volume (1,9%). De brutomarge nam af van 26,9% in het eerste halfjaar van 2007 tot 25,0% in het eerste halfjaar van 2008. De daling wordt veroorzaakt door het effect van de desinvestering van activiteiten (0,9%) en de omslag van positieve voorraadresultaten in het eerste halfjaar van 2007 naar negatieve voorraadresultaten in het eerste halfjaar van 2008. Door een verdere verbetering van de efficiency van de organisatie en de desinvestering van activiteiten nam het kostenniveau af met 5,5%.

In de business units handelsbedrijven en groothandel lagen de resultaten beneden het niveau van vorig jaar, geheel veroorzaakt door het effect van voorraadresultaten. De business unit Hout Konstruktie Nederland (HKN) realiseerde een substantiële verbetering als gevolg van de sluiting van de activiteiten in Ulft in de loop van 2007 waarbij het verlies over het eerste halfjaar van 2007 werd omgebogen in een positief resultaat over het eerste halfjaar van 2008.

Vooruitzichten
De effecten van de crisis op de financiële markten blijven doorwerken in het marktsegment waarin PontMeyer actief is. Een afnemend investeringsniveau in het bedrijfsleven gecombineerd met een afname van het aantal verkochte nieuwbouwwoningen zullen een negatief effect hebben op de ontwikkeling van de bouwproductie. Het tempo waarin dit geschiedt en de omvang ervan zijn op dit moment niet te voorspellen waardoor het moeilijk is een uitspraak te doen over de ontwikkeling van de resultaten in de tweede helft van 2008.

Zoals contractueel is vastgelegd, zal de heer Hol aftreden als bestuursvoorzitter in oktober 2008. De werving van een nieuwe bestuursvoorzitter zal binnenkort zijn afgerond.

/ / / / / / /

Profiel
PontMeyer N.V. is een vooraanstaande leverancier van hout en materialen voor de bouw in Nederland. Het concern heeft ruim 1.000 medewerkers in dienst, verspreid over 52 vestigingen in Nederland. Dankzij een klantgerichte marktbenadering, een groeiend, innovatief en aansprekend producten- en dienstenaanbod, fijn vertakte geografische spreiding en een hoge servicegraad is PontMeyer een toonaangevende, betrouwbare en onmisbare partner voor bouwend Nederland.

Voor nadere informatie:
De heer ir. G.W.F. Hol
De heer J.P. Kruijer RA
telefoon: 075 6536 210 / 234