Gemeente Dronten



Dronten tekent voor Glasvezel

Donderdag 4 september hebben de gemeente Dronten en Glashart een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om te komen tot een glasvezelnetwerk in de drie dorpen. Voor 15 oktober moet hierop voldoende zijn ingetekend om de aanleg rendabel te maken. Behalve de samenwerkingsovereenkomst zelf, tekende wethouder Langeweg als eerste ook in op het netwerk.

De gemeente Dronten is groot voorstander van snelle en moderne communicatie technologieën, stelt wethouder Langeweg. Moderne informatie- en communicatietechnologie is onmisbaar. Razendsnel internetverbinding, downloaden en uploaden, scherpe televisie en kwalitatief goede ontvangst in digitale telefonie. Dataverkeer met de snelheid van het licht biedt oneindig veel mogelijkheden. Met de komst van glasvezel worden bovendien nieuwe diensten mogelijk, als zorg voor ouderen (domotica), onderwijs, bewaking, interactieve televisie en lokale televisie. Glasvezel is bovendien toekomstvast. De vraag van burgers en bedrijven naar bandbreedte en innovatieve toepassingen neemt in de hele wereld toe. De gemeente Dronten kan hierin niet achterblijven. We zijn er blij mee Reggefiber te hebben kunnen interesseren de woningen in onze kernen aan te sluiten op het glasvezelnetwerk. Reggefiber stelt in Dronten een informatiepunt open onder de bedrijfsnaam Glashart. Door Glashart bij de aanleg van het netwerk te faciliteren investeren we gezamenlijk in onze economie en samenleving.

De gemeente Dronten vindt het belangrijk dat het glasvezelnetwerk open en vrij toegankelijk is voor dienstenaanbieders, zodat onze inwoners de vrijheid hebben in de keuze met concurrerende prijzen. Glashart biedt zelf geen diensten aan op het netwerk, als internet of telefonie, maar laat meerdere dienstenaanbieders op het netwerk toe. Dit moment is Solcon Internetdiensten BV uit Dronten de eerste en vooralsnog enige dienstenaanbieder.
Naast de aanleg in woonkernen worden bovendien de mogelijkheden onderzocht voor aanleg in Ketelhaven en de bedrijventerreinen in Biddinghuizen en Swifterbant.

Erik Langeweg roept iedereen op tijdig in te schrijven op de aansluiting. Wanneer voor 15 oktober 2008, 40% van onze huishoudens geïnteresseerd is, kan Glashart doorgaan met de investering. De aanleg van het glasvezelnetwerk zal dan nog dit jaar kunnen starten.

De werkzaamheden duren tot ca eind volgend jaar. De inschatting is dat voor de aanleg ongeveer 200 kilometer sleuflengte moet worden gegraven. Deze werkzaamheden hebben de nodige impact op de omgeving. De gemeente benadrukt er op toe te zien dat eventuele overlast tot een minimum beperkt blijft.
Voor inschrijving wordt een huis-aan-huiskrant verspreid en wordt een winkel ingericht aan De Bolder in Dronten. Bovendien organiseert Glashart informatiebijeenkomsten in de drie kernen. Biddinghuizen (t Koetshuis, 18 september), Dronten (Open Hof, 8 september) en Swifterbant (De Steiger, 17 september).
Meer informatie vindt u op Glashart Dronten.

Publicatiedatum 4 september 2008