Gemeente Roermond

Roermond actief tegen polarisatie en radicalisering

De Gemeente Roermond werkt samen met het COT (Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement) en FORUM (Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling) aan de ontwikkeling van een aanpak van polarisatie en radicalisering. Zowel polarisatie als radicalisering zijn maatschappelijke fenomenen die onze aandacht verdienen. In het Actieplan Polarisatie en radicalisering 2007- 2011 wordt door het kabinet het lokale bestuur een belangrijke rol toegedicht in het tegengaan van zowel polarisatie als radicalisering.

De gemeente wil als regievoerder over het lokale veiligheidsbeleid proactief haar verantwoordelijkheid nemen in dit dossier, enerzijds door meer inzicht te verwerven in mogelijke problematiek, anderzijds door ondersteuning van professionals in de praktijk. Daartoe is de samenwerking met diezelfde professionals cruciaal. De komende maanden worden gesprekken gevoerd met medewerkers van onder meer onderwijs- en welzijnsinstellingen, woningcorporatie en politie. De gesprekken dienen als belangrijke input voor de verdere vormgeving van de preventieve Roermondse aanpak.

In verschillende gemeenten in Nederland is inmiddels gestart met een aanpak. Op dit moment heeft de gemeente geen aanwijzingen in de richting van een grote radicaliseringthematiek. De Gemeente Roermond ziet het echter als haar taak preventief te werk te gaan waarbij goede informatiestromen en samenwerking met partners uit het veld een proportionele aanpak, indien nodig, garanderen.

Publicatiedatum: 05-09-2008 Bijgewerkt: 05-09-2008