Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Herfotografie laat zien wat verdween en bleef

OBERHOLZER IN DE VOETSPOREN VAN HUSTINX

Tot en met 26 oktober aanstaande presenteert het Limburgs Museum in Venlo de tentoonstelling Obie Oberholzer reist Alphons Hustinx na. In de expositie worden foto s van Obie Oberholzer samengebracht met opnames die de Limburger Alphons Hustinx in 1934 maakte tijdens zijn rondreis door Zuid-Afrika. De Limburgse globetrotter verkende nagenoeg geheel zuidelijk Afrika waaronder het Kruger reservaat, nam deel aan safari s, zag diamant- en goudmijnen en bezocht missiepaters en missiezusters. Dik zeventig jaar later reisde de Zuid-Afrikaan Obie Oberholzer (1947) hem na en stelde op basis van zijn foto s en aantekeningen én die van Alphons Hustinx deze tentoonstelling en een lijvig boek samen.

Om maar meteen twee stereotypen uit de kast te halen die je tegenwoordig bijna niet meer hoort: Alphons Hustinx (1900-1972) was én een rijkeluiszoon én een eeuwige student. Als telg uit een zeer bemiddelde Maastrichtse familie kon hij zich in zijn hartstochten uitleven. Studeren hoorde daar niet bij. Waar Hustinx wel ziel en zaligheid in legde was reizen, fotograferen en filmen. En die drie het liefst in combinatie. Als student toerde hij met vrienden door heel Europa in een luxe cabriolet. In 1932 stortte hij zich in het eerste echte avontuur: een autoreis naar Afghanistan. Het reisvirus zou hem daarna niet meer loslaten. Nog voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog bezocht hij de meest uiteenlopende landen waaronder naast een groot aantal Europese landen Egypte, Perzië, Irak, Nederlands-Indië en Brits-Rhodesië en natuurlijk Zuid-Afrika. Verslagen in woord en beeld van zijn tochten verschenen in verschillende dagbladen, tijdschriften en in reisboeken. De Duitse bezetting legde hem beperkingen op, maar na 1945 hervatte hij zijn leven van zwerven, fotograferen en filmen.

Na zijn overlijden kwam het artistieke deel van zijn nalatenschap in het beheer van zijn neef Lodewijk Imkamp, oud-wethouder van Roermond. De totale collectie omvat zo n 15.000 foto s en dia s, een serie films, dagboekaantekeningen, reisnotities, knipsels, boeken en andere documenten. Op initiatief van het Roermondse bedrijf X-CAGO, dat een groot deel van de collectie heeft gedigitaliseerd, verscheen onlangs een boek waarin fotograaf Obie Oberholzer de plaatsen bezoekt waar Alphons Hustinx in 1934 kwam tijdens een reis door Zuid-Afrika voor het toenmalige Dagblad De Maasbode. Obie Oberholzer (1947) reisde hem na en stelde

op basis van beide tochten het schitterende boek Long Ago Way In the footsteps of Alphons Hustinx samen. De expositie in het Limburgs Museum is een ander facet van dit project.

Natuurlijk, het herfotograferen van plekken die in het verleden zijn vastgelegd, is niet nieuw. Natuurlijk, er verschijnen heel veel fotoboeken. Het ene nog mooier, dikker en luxueuzer dan het ander. Maar deze tentoonstelling en dit boek zijn anders. Door de enorme tegenstelling tussen het Zuid-Afrika van Hustinx en het land nu. Maar er is ook een overeenkomst. Beide fotografen zijn bezielde kunstenaars die helemaal gegrepen zijn door het land en zijn mensen.

Limburgs Museum

Keulsepoort 5

5911 BX Venlo

tel 077 352 21 12

web www.limburgsmuseum.nl

open

dinsdag tot en met zondag 11-17 uur



Ingezonden persbericht