Bredeschool.nl

Studenten Hanzehogeschool maken brede schoolbeleid

vrijdag 29 augustus 2008

Met het groeiende aantal brede scholen in Nederland neemt de vraag naar beleid en ontwikkeling toe. Studenten van de Hanzehogeschool werken in de gemeente Groningen aan jeugdbeleid binnen de brede school.

foto: Alvi Mann

Het lectoraat integraal jeugdbeleid werkt vanuit een pedagogische visie aan de brede school en is actief in de regio Groningen. Groningen kent de zogenaamde Vensterschool, een voorziening voor kinderen van 0 tot 15 jaar en hun ouders. De Vensterschool streeft naar betere mogelijkheden om zorg en arbeid te combineren. Basisonderwijs wordt hier gecombineerd met opvang, sociaal-cultureel werk, bibliotheken, volwasseneneducatie, sportverenigingen en maatschappelijke dienstverlening. Op dit moment kent Groningen 10 Vensterscholen.

Centrale thema's binnen het onderzoek zijn o.a. de versterking van de samenwerking, de inrichting van dagarrangementen en een dekkende zorgstructuur. Daarnaast richten de projecten zich ook op het professionaliseren van beroepsgroepen en evaluatie van opbrengsten. Voorbeelden van projecten zijn RAAK, een innovatie programma voor integraal jeugdbeleid met als thema `ver zien en breed kijken'. Het programma concentreert zich op vragen als; welke organisatieprincipes ondersteunen de aanpak van brede scholen, welke scholing is er nodig voor de werknemers op brede scholen en hoe kan de kwaliteit van de uitvoering verhoogd worden? Ook lopen er onderzoeken naar de keten onderwijszorg en een geïntegreerd curriculum voor de Vensterschool Stadspark.

Hogeschool Hanzestad Groningen biedt studenten pedagogische academie en academie voor sociale studies een minor aan die hen voorbereidt op het werken op een brede school of Vensterschool.

Meer informatie over de onderzoeken en de Hanzehogeschool vindt u hier.