Ingezonden persbericht


Amsterdam, 5 september 2008

Eigen website voor Rudi van Dantzig op eenlevenlangtheater.nl ter ere van 75ste verjaardag

Vanaf vandaag is op de website eenlevenlangtheater.nl een portret over choreograaf en schrijver Rudi van Dantzig te zien. Deze website geeft aan de hand van repertoireoverzichten, privéfoto's, videobeelden van balletten als Romeo en Julia en Het Zwanenmeer een overzichtelijk beeld van het werk en leven van Van Dantzig. Ook zijn er recensies, interviews en reacties van collega's zoals Alexandra Radius en Valerie Valentine op de site te vinden. De website eenlevenlangtheater.nl wordt gemaakt door Theater Instituut Nederland in samenwerking met Interakt en VandenEnde Foundation.

Ted Brandsen - artistiek directeur van Het Nationale Ballet lanceerde de website donderdag 4 september 2008 in het Muziektheater in Amsterdam. Daarna ging bij Het Nationale Ballet Rondom Rudi van Dantzig in première. Een programma dat het gezelschap ter ere van Van Dantzigs 75ste verjaardag heeft samengesteld.

Op de website is te lezen hoe Rudi van Dantzig in 1952 debuteerde als danser bij het Ballet Recital van Sonia Gaskell en dat zijn eerste choreografie Nachteiland uit 1955 stamt. In de repertoirelijsten zijn de meer dan vijftig balletten terug te vinden die hij maakte, zoals Vier letzte Lieder, Monument voor een gestorven jongen en zijn succesvolle versies van de avondvullende balletten Romeo en Julia (1967) en Het Zwanenmeer (1988). Ook zijn carrière als schrijver blijft niet onderbelicht.

De website over Rudi van Dantzig is onderdeel van eenlevenlangtheater.nl; een website waar grote Nederlandse theaterpersoonlijkheden een plek krijgen Hier verschenen eerder portretten van onder andere Ellen Vogel, Alexandra Radius en Jos Brink.

Op woensdag 10 september a.s. lanceert Jules Croiset het portret over Albert van Dalsum op de site in aanwezigheid van Pierre Bokma en Peter Oosthoek.

Later dit jaar verschijnen er portretten van onder andere Fien de la Mar, Theo Mann Bouwmeester en Conny Stuart.

Het Theater Instituut Nederland is het kennis- en informatiecentrum van het Nederlandse theater. Een levende historische collectie en een uitgebreide documentatie van het hedendaagse theater vormen de basis van tal van activiteiten om de kennis van en het debat over de Nederlandse theatercultuur te bevorderen. Dit gebeurt met het oog op de toekomst van het theater en met aandacht voor de wisselwerking tussen theater en maatschappij.

Einde persbericht

-----------------------
Persbericht

Theater Instituut Nederland
Herengracht 168
1016 BP Amsterdam
Postbus 19304
1000 GH Amsterdam
T +31 (0)20 551 3360
F +31 (0)20 551 3303
I www.theaterinstituut.nl


---- --