Ingezonden persbericht


Tiende editie van vergelijking regionale economische prestaties

RABO REGIO TOP 40: DELFZIJL ALS STERKSTE STIJGER IN TOP DRIE

Van alle Nederlandse regio s heeft het bedrijfsleven in Flevoland en Utrecht het afgelopen jaar het best gepresteerd. Dat blijkt uit de Regio Top 40 van Rabobank. Flevoland staat bovenaan en dankt zijn positie vooral aan de zeer sterke groei in 2007. Verrassende derde plek is voor Delfzijl en omgeving. De bedrijfsprestaties waren daar eerder ver beneden peil, maar in 2007 kende deze regio een sterke economische groei. Daarmee is Delfzijl e.o. de grootste stijger in de top 40 van economisch presteren.

Het Flevolandse bedrijfsleven tekent voor de sterkste investerings- en arbeidsvolumegroei. Ook qua winst- en productiegroei behoort Flevoland tot de beste regio s van ons land. Dat ligt anders bij het bedrijfsleven in Delfzijl en omgeving: qua winst-, investerings- en productiegroei behoort het tot de toppers, maar qua arbeidsvolumegroei laat het alleen Zuid-Limburg en Oost-Groningen achter zich.

De scores van de regio s zijn berekend aan de hand van economische groei en economische kracht van het bedrijfsleven in het afgelopen jaar. De score voor economische groei komt voort uit de winstgroei, de investeringsgroei, de productiegroei en de arbeidsvolumegroei. De economische kracht is gebaseerd op het rendement op eigen vermogen, de investeringsratio, de arbeidsproductiviteit en de werkgelegenheidsfunctie van het bedrijfsleven in een regio.

Winstgroei Delfzijl e.o. ver bovengemiddeld
Gemiddeld nam de winst van het Nederlandse bedrijf vorig jaar toe met 4,8%. Met een winstgroei van 14,2% steekt het bedrijfsleven van Delfzijl en omgeving met kop en schouders boven de andere regio s uit. De groei concentreert zich met name in het industriële grootbedrijf en het MKB in de zakelijke dienstverlening. Afgezien van Delfzijl en omgeving concentreren de ondernemingen met een hoge winstgroei zich in de strook van Zeeland langs de Zuidvleugel van de Randstad, Utrecht en Flevoland tot aan Noordwest-Overijssel.

Flevoland sterkste groei van investeringen
In 2007 namen de bedrijfsinvesteringen in Nederland toe met 5,4%. Vooral bedrijven in de grootstedelijke gebieden investeerden meer. In Flevoland groeiden de investeringen van het bedrijfsleven in 2007 met 6,7%. Dit is de hoogste groei van alle veertig regio s. Driekwart hiervan is toe te schrijven aan de groei in de sector zakelijke dienstverlening.

Productiegroei verspreid over de regio's
Gemiddeld groeide de productie van het Nederlandse bedrijf in 2007 met 4,3%. De ruimtelijke spreiding van regio s met een sterke productiegroei lijkt veel op die van de winstgroei: een strook van Zeeland langs de Zuidvleugel van de Randstad, Utrecht en Flevoland tot aan Noordwest-Overijssel leverde verhoudingsgewijs de beste prestaties. Het bedrijfsleven in de regio s Delfzijl en omgeving, Flevoland en Overig Zeeland, bestaande uit de provincie Zeeland exclusief Zeeuwsch-Vlaanderen, tekenden in 2007 voor de grootste productiegroei. In Flevoland groeide de productie vooral in de zakelijke diensten. Terwijl in Delfzijl en omgeving en Overig Zeeland vooral meer is geproduceerd in de industrie en bij de nutsbedrijven.

Groei arbeidsvolume sterkst door zakelijke dienstverlening In Nederland groeide het arbeidsvolume van het bedrijfsleven met 2%. De sterkste groei zien we in de zakelijke dienstverlening (6,2%) en de bouwnijverheid (3,6%). In regionaal opzicht groeide het bedrijfsleven in Flevoland opnieuw het sterkst, met een arbeidsvolumegroei van ruim 3,1%. Hier vormden met name de gezondheidszorg, de zakelijke dienstverlening en de bouwnijverheid de motoren achter het succes. Ook de regio Midden-Brabant liet een sterke groei zien, met name in de financiële en de zakelijke dienstverlening.

Groot-Rijnmond en Utrecht economisch het krachtigst De meest krachtige regionale economieën bevinden zich in het algemeen in het westen van ons land. Groot-Rijnmond (Rotterdam en omgeving) en Utrecht voeren het klassement voor de economische kracht aan, maar laten per variabele uiteenlopende scores zien. Zo is in Groot-Rijnmond de hoge arbeidsproductiviteit de belangrijkste verklaring voor de goede score. Daarentegen laat Utrecht weer gunstige scores zien voor de investeringsratio en de werkgelegenheidsfunctie.

Midden Limburg hoogste rendement op eigen vermogen Het rendement op eigen vermogen (REV) geeft een waardering voor het niveau van de bedrijfsresultaten die zijn geboekt. Het gemiddelde rendement op eigen vermogen van het Nederlandse bedrijfsleven ligt op 22%. Midden-Limburg is hier koploper met een REV van 40. Deze regio kent veel industrie, in het algemeen een sector met een hoog REV. Het bedrijfsleven in Groot-Amsterdam heeft daarentegen, door de aanwezigheid van relatief veel financiële dienstverleners, een gemiddeld laag REV van 15%. Het bedrijfsleven in de financiële dienstverlening kent in het algemeen een laag REV door het relatief hoge eigen vermogen op de balans.

Investeringsratio bijna dubbele in Flevoland
Absoluut gezien worden de meeste investeringen gedaan door het bedrijfsleven in de regio s van de vier grote steden. Wanneer we deze investeringen afzetten tegen de toegevoegde waarde, voert Flevoland de ranglijst aan. Met een investeringsratio van bijna 42%, ligt het niveau van de investeringen in Flevoland bijna twee keer zo hoog als gemiddeld in Nederland. Ook de regio s in het noorden van ons land vallen in positieve zin op. Het gaat hierbij vooral om de regio s in de provincies Drenthe en Friesland en de regio Oost-Groningen. In deze gebieden heeft met name de zakelijke dienstverlening verhoudingsgewijs veel geïnvesteerd.

Grote variatie in arbeidsproductiviteit
Gemiddeld ligt de arbeidsproductiviteit in Nederland op zo n 82.000 euro per fte. De variatie tussen regio s is echter groot. In een agrarische regio als Noord-Friesland bedraagt de arbeidsproductiviteit ongeveer 55.000 euro per fte, terwijl in industriële regio s als Delfzijl en Groot-Rijnmond de arbeidsproductiviteit rond de 120.000 euro per fte uitkomt.

Groot-Amsterdam hoogste werkgelegenheidsfunctie
De werkgelegenheidsfunctie toont het belang van een regio als werkverschaffer. Vooral de stedelijke gebieden scoren goed, terwijl de meer landelijke regio s wat achterblijven. Deze landelijke regio s staan niet zo zeer bekend om de kracht van het bedrijfsleven, maar meer om de kwaliteit van de woon- en leefomgeving. Het is dan ook niet vreemd dat met name de grootstedelijke regio s qua werkgelegenheidsfunctie hoog scoren. In een regio als Groot-Amsterdam, die bekend staat om haar aantrekkingskracht op werknemers uit het hele land, is de werkgelegenheidsfunctie het hoogst van alle regio s. Regio s met een lage werkgelegenheidsfunctie zijn Oost-Groningen en Flevoland, gebieden waarin het agrarisch grondgebruik nog altijd domineert. Bovendien staat Flevoland bekend om zijn woonfunctie voor werknemers uit de Randstad, met name voor Amsterdam.